Törvényjavaslatot dolgozunk ki a nemzeti kisebbségek jogállásáról

Sajtótájékoztató

Miután a szlovák kormány nem lépett a kormányprogramban vállalt kisebbségi törvényjavaslat ügyében, a Szövetség is kidolgozza saját törvényjavaslatát. A sajtót ma Pozsonyban Forró Krisztián, Mózes Szabolcs, Rigó Konrád és Őry Péter tájékoztatták.

Forró Krisztián pártelnök emlékeztetett arra, hogy a szlovák kormány eddigi tevékenysége során már többször megmutatkozott, hogy számukra másodlagosak a nemzeti kisebbségek érdekei. A több mint két és fél éves időszak alatt nyoma sincs a kisebbségi hivatal létrehozásának, sem a kisebbségi törvénynek.

Miután a Bukovszky László kormánybiztos által kidolgozott törvénytervezet sem került a törvényhozás asztalára, a Szövetség saját törvényjavaslatot készít elő.
Szeretnék elkerülni azt, ami a médiatörvény esetében történt, amikor kormánypárti képviselők támogatásával a kisebbségek számára kedvezőtlen változtatást fogadtak el.

Rigó Konrád, a Most-Híd Platform elnöke szólt arról is, hogy a kormány munkáját konstruktív ellenzékként véleményezik, azaz, ha jót látnak, azt méltányolják. Erre is volt példa, amikor a 2021-es népszámlálás során az első és második nemzetiség adatait nézve a kormányszervektől azt a tájékoztatást kapták, hogy azokra együtt fognak tekinteni. Ugyanakkor a mai napig hiányzik az ezzel kapcsolatos kormányrendelet.

Mózes Szabolcs alelnök a közlekedési táblák ügyében szólt, tapasztalataik szerint több hónappal az azokra vonatkozó törvény hatályba lépését követően sincsenek kihelyezve a kisebbségek nyelvén is tájékoztató úttáblák. Attól tart, hogy ez ügyben addig nem lesz előrelépés, míg nem lesz csoportos magyar érdekképviselet Szlovákia törvényhozásában.

Őry Péter országos elnökségi tag rámutatott arra, hogy minden látszólagos előrelépésnél újabb problémák merülnek fel. Úgy gondolja, az alapvető szlovákiai filozófián kell változtatni, hiszen mi egyenrangú polgárai vagyunk az országnak, és csak azt kérjük, ami nekünk az érvényes jogszabályok szerint jár. (on)

2022.12.01.