A Szövetség pótolná az infrastrukturális fejlesztések terén mutatkozó hiányt

Komárom

A Szövetség párt szeptember 25-én a komáromi Monostori híd előtti körforgalomnál, az inkubátorház közelében tartott sajtótájékoztatót. A Nyitra megyére és azon belül a Komáromi járásra vonatkozó, kétnyelvű programbemutatón Mózes Szabolcs - a hazai magyar párt alelnöke, Csenger Tibor – annak Nyitra megye alelnöke, valamint Andruskó Imre és Orosz Örs megyei, illetve komáromi városi képviselő tájékoztatta a média képviselőit. A térség parlamenti képviselőjelöltjei közül jelen volt még Bauer Ildikó, aki szintén megyei képviselő.


Az online közvetített sajtótájékoztató első része szlovákul, második része pedig magyarul hangzott el. Orosz Örs először üdvözölte és bemutatta a kollégáit. Mint mondta, ezen az elkerülőúton kívül a korszerűsített csallóközi vasútvonal, valamint Érsekújvár, Ógyalla, Vágsellye és Ipolyság elkerülőútjai is hiányoznak.

Olyan mértékű tranzitforgalmi terhelést kap ez a régió, amire nincs felkészülve. Hiszem, hogy a pártunk az egyetlen olyan párt, amely Dél- és Kelet-Szlovákia ügyeit hajlandó felvállalni és amely megígéri önöknek: tenni fog annak érdekében, hogy városainkat mentesítsük ettől az óriási, brutális, kibírhatatlan tranzitforgalomtól.”  

Majd átadta a szót Mózes Szabolcsnak, aki hangsúlyozta:

„Ez a jelképes hely a szlovák politika, a szlovák pártok tehetetlenségére mutat – arra, ahogy az ország déli és keleti részét elhanyagolják, s nem épülnek meg azok a projektek (utak, vasutak stb.), amelyeknek már régen meg kellett volna épülniük. Mindez nem csak magyar kívánalom…”
Úgy véli, hogy ott már régóta készen kellene lennie az elkerülőútnak, aminek az építését a hét végén Csenger Tibor, Orosz Örs és Andruskó Imre elkezdte egy hozzávetőleg 2 méter hosszú, teljes értékű szakasz megépítésével azért, hogy fizikailag is látszódjon annak hiánya.

Pótolnák az infrastrukturális fejlesztések terén mutatkozó hiányt KÉPEKKEL
Szem- és fültanúi voltunk a megnövekedett forgalomnak
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Ha a Szövetség bejut a parlamentbe, majd a kormányba, akkor az teljes egészében fel is épül”
– ígérte meg. Emlékeztetett: az országos pártprogramjukat már a nyár elején részletesen bemutatták, ez alkalommal pedig a társai a Nyitra megyei és járási célokat szeretnék ismertetni.

„Már korábban kiemeltük azt, hogy a programunk két pontját illetően autentikus és teljesen egyedi: a magyarokon kívül a ruszinokat, romákat … is érintő nemzetiségi és a magyarlakta térség fejlesztésére vonatkozó, regionális kérdésekben. Az utóbbiak közé sorolható ennek az elkerülőútnak az építése is” – fogalmazott Mózes.

Mivel az itteni helyzet egyre romlik, ezért jelképesen elkészítettük ezt a 2 méteres útszakaszt, s megígérjük, hogy ha a kormányba kerülünk, belefogunk e probléma megoldásába. Nyitra megyében azonban a vágsellyei és az ipolysági elkerülőút kérdése is hasonló égető gondot jelent, pedig mindhárom megépítése a 2020-as kormányprogram részét képezte.
Sajnos, ez eltelt három és fél évben azok megépítésére egyetlen centet sem költöttek. Ezen is szeretnénk változtatni a szeptember végi parlamenti bejutásunk után. Majd mindezt az R8-as gyorsforgalmi útnak kéne követni, hiszen a közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztése egész Dél-Szlovákia számára prioritás azért is, hogy ne csak az ország északi részébe érkezzenek a több milliós beruházások, hanem délre is” – emelte ki Csenger Tibor.

Andruskó Imre is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy Dél-Szlovákiában az 1. osztályú utak és az autópályák elhanyagolt állapotban vannak. Míg az elmúlt években Észak-Szlovákiában mintegy 800, Dél-Szlovákiában csupán 100 kilométer hosszú út épült meg. Ellenben a megyei tulajdonban levő 2. és 3. osztályú utak építése terén sikereket ért el a Szövetség megyei frakciója.