A Szövetség képviselői „házhoz hozták“ a Sajó vizét a környezetvédelmi miniszternek

Sajó

SZÖVETSÉG: „Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” – mondják a Szövetség képviselői, akik 1000 liter szennyezett Sajó vizet hoztak a környezetvédelmi minisztérium elé.

A Szövetség képviselői „házhoz hozták“ a Sajó vizét a környezetvédelmi miniszternek.

A rozsdával és káros anyagokkal szennyezett vizet, amely február közepétől folyik keresztül Gömörön Orosz Örs, Nagy György és Burdiga Pál, a Szövetség megyei képviselői, Beke Beáta elnökségi tag és a párt gömöri képviselői, Hamelli Zsuzsa, Vavrek István és Hudár Zoltán küldték a miniszternek.

A Sajó folyón zajló ökológiai katasztrófa 74. napja tart. Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már február 24-én ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem találtak megoldást a problémára. A Szövetség emlékeztetni szeretné őket saját tétlenségükre.

Orosz Örs elmondta, fel szeretnék ébreszteni végre a miniszter urat a túl hosszúra nyúlt téli álmából.

„A minisztert főleg arra szeretnénk emlékeztetni, hogy a vízvizsgálatok szerint a víz vastartalma tizenkétszeres mértékben lépi túl a megengedett mértéket, valamint jelentős a mangán és szulfátok mértéke, és arzén is került a vízbe. Naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba! (a mai a 74. nap) Meg kívántuk mutatni, hogy is néz ki az a víz, amiről azt állítják, hogy nincs negatív hatással az ivóvízkészletekre. Mindenekelőtt emlékeztetni arra, hogy a folyószennyezés során a környezetvédelmi minisztériumnak kell megtennie a legsürgetőbb lépéseket, akkor is, ha a probléma nem Pozsony közelében van. Pozsony a keleti országrészek fővárosa is, Gömöré is” – hangsúlyozta Orosz Örs, a Szövetség elnökségi tagja.

Ján Budaj hosszú hetek alatt egyszerűen nem talált időt arra, hogy a helyszínre utazzon és az Alsósajó, Pelsőc, Tornalja vagy Rozsnyó lakosai számára égető probléma iránt legalább minimális érdeklődést mutasson. Ehelyett egy másik minisztériumra mutogatott. Két és fél hónapig tartott az, hogy a környezetvédelmi miniszter javaslatot terjesszen elő pénzügyi keret elkülönítésére, amit az ökológiai katasztrófa elhárítására fordíthatnának, ezzel is elismerve, hogy Kelet-Szlovákia egyik legnagyobb folyójának állapota az ő felelősségi körébe tartozik.
Elkeserítő, hogy a miniszteri székben egy olyan ember ül, akinek neve és ifjúkori tevékenysége a Pozsony/hangosan (Bratislava/nahlas) környezetvédelmi kezdeményezéshez kötődik. A projekt épp az akkori kormányzat döntéseinek, tétlenségének leghangosabb kritikája volt, és alternatív megoldási javaslatokat kínált egy környezettudatosabb, egészségesebb és szebb Szlovákiáért.

Ján Budajt emlékeztetni kívánjuk arra is, hogy most ő vezeti az illetékes minisztériumot, most már lenne lehetősége megfelelő és gyors döntéseket hozni az ilyen helyzetekben. 

A Szövetség ezért HANGOSAN felszólítja a minisztert arra, hogy AZONNAL cselekedjen, mert Gömör nem akar és nem is várhat arra, hogy a pozsonyi hivatalnokok a tegnapelőtt elfogadott határozat értelmében még hetekig megoldási javaslatokat fogalmazgassanak.

Szlovákia tegnap óta túlfogyaszt. Ez azt jelenti, hogy 4 hónap alatt elfogyasztottuk az egy éves szükségleteinket biztosító, rendelkezésünkre álló természeti erőforráskészleteket. Ez a szomorú dátum eddig az év második felére esett, idén viszont már május elején bekövetkezett. Ezért mindnyájan felelősek vagyunk, de főleg azok, akik hosszú heteken át ölbe tett kézzel néznek végig egy ökológiai katasztrófát. 

(Fotó: Nászaly Gábor)