Értékeltük a választási eredményeket, köszönet a választóinknak!

Sajtótájékoztató

A Szövetség ma Pozsonyban kibővített elnökségi ülésen értékelte a megyei és önkormányzati választások eredményeit, majd sajtótájékoztatót tartottak. Forró Krisztián pártelnök mögött a mai tárgyalás valamennyi résztvevője felsorakozott, mind az öt magyarok által lakott megyei helyzetről véleményt mondtak.

Forró Krisztián szerint a megyei választások a vártnál is jobb eredménnyel zárultak. Köszönetet mondott a felvidéki magyar közösségnek és a jelölteknek is. Komoly fegyverténynek tartják, hogy a korábbi 42 megyei képviselő (2017-ben az MKP és a Most-Híd ennyit szerzett összesen) helyett most 52 mandátumot szereztek a magyarok által lakott megyékben. Hangsúlyozta, hogy a Szövetség képviselői stabilitást és munkát hoznak a megyei testületbe.

Berényi József, Nagyszombat megyében volt elnökjelölt. A győzelem ugyan nem sikerült, ám kétszer annyi szavazattal lett második, mint 2017-ben. A Szövetségnek 14 képviselője van a megyében. A Dunaszerdahelyi járással kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy azok városaiban mind a Szövetség politikusai nyertek (Nagymegyer esetében korábbi megyei képviselője) a polgármester-választáson is.

Csenger Tibor Nyitra megy elnök-jelöltként 35 ezer szavazatot kapott, úgy látja, a választópolgárok így is értékelték az öt évig tartó megyei alelnöki munkáját. Most még erősebbek lesznek, 18 képviselővel a legnagyobb megyei frakciót alakítják.

Agócs Attila Fülek újraválasztott polgármestereként és Besztercebánya megyei képviselőként is szólt az eredményekről. Hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzatba most egy roma származású képviselőt is bejuttattak, továbbá a 78 megyei polgármesteri hely is bizakodásra ad okot. A megyében 9 képviselőjük lesz.

Furik Csaba Kisgéres szintén újraválasztott polgármestere Kassa megyéről szólt, ahol most 12 megyei képviselővel kezdik meg a munkát. Bízik abban, hogy a magyarság problémáival kapcsolatban is eredményesen tudnak együttműködni az általuk is támogatott Rastislav Trnka megyeelnökkel. 

Bárdos Gyula Pozsony megyéről szólva örömmel tájékoztatott arról, hogy Neszméri Tünde a Szövetség Szenci járási elnöke bejutott a megyei közgyűlésbe. Ő ugyan most a párt egyedüli képviselője, ám a megyei önkormányzatba további magyar képviselők (név szerint említette Schwarz Zsuzsát és Ozsvald Erzsébetet) is bejutottak, akikkel közösen sikeresen képviselhetik a magyarság érdekeit.

Forró Krisztián a sajtótájékoztató végén kiemelte, hogy a választási eredmények igazolják, hogy a Szövetséget, mint a déli és nyugati régiók, valamint a felvidéki magyar közösség érdekképviselőjének komoly súlya van a közéletben. Ezt a munkát fogják folytatni a jövőben is. (on)