Tájékoztatás Nagyszombat Megye Képviselő-testülete 2023. február 17-i üléséről

Nagyszombat megye alakuló ülése

Nagyszombat megye ismét meghirdette pályázati felhívásait a helyi önkormányzatok és a megye területén működő civil szervezetek rendezvényeinek és tevékenységeinek támogatására. Pályázni a kultúra, szociális ügyek, sport, egészségügy és környezetvédelem területét érintő közérdekű tevékenységekre lehet. Az önkormányzat erre a célra fél millió eurót különített el.

Továbbá a megye regionális fejlesztéseinek támogatására az előző évekhez hasonlóan pályázati felhívást tesz közzé ugyancsak 500 ezer euró összegben. Változást jelent a kiírás feltételei között, hogy az összeg a regionalitás elvét követve a lakosság számával arányosan – galántai járás 84,5 ezer, dunaszerdahelyi járás 110 ezer euró - került szétosztásra. A kiírás a megye területén működő helyi akciócsoportokra, idegenforgalmi szervezetekre, polgári társulásokra és nonprofit szervezetekre vonatkozik. A pályázat pénzügyi kerete 3 és 50 ezer euró.

A pályázati felhívások részleteiről a megye a https://esluzby.trnava-vuc.sk/detail-sluzby?code=dotacie-r2022 honlapján tájékoztat.

A Szlovákiában tapasztalható áremelkedések miatt Nagyszombat megye is kénytelen növelni a középiskolai diákok étkeztetésének hozzájárulásait. A szülők ezentúl 1,61 euró helyett 2 eurót fizetnek majd. A megye hozzájárulása pedig 1,68 euró helyett 2,10 euró lesz. A szülőknek ez az emelés havi 20 euró többletkiadást jelent.

Hasonlóképpen a növekvő fenntartási költségek kiegyenlítésére a megye a növelni fogja hozzájárulását a nyelviskolák, szabadidőközpontok, iskolai kollégiumok és más középiskolai szintű oktatási intézmények számára.  Az eddigi éves 4,5 millió eurós hozzájárulást 714 ezer euróval növeljük a 2023-as évben.

Az SzK Környezetvédelmi Minisztériuma nyilvánosságra hozta a Duna-menti Nemzeti Park létrehozásáról szóló elképzelését. Sajnos mindezt az érintett csallóközi helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek, vállalkozók, föld- és erdőtulajdonosok bevonása, tájékoztatása nélkül. Ezért a megyei közgyűlésen javasoltuk, hogy szakbizottságaink szervezzenek március első felében kihelyezett ülést a régióban, amely lehetőséget teremt a minisztérium képviselőivel a vitatott kérdések széleskörű megbeszélésére. 

A megye képviselőtestület Szövetség csoportja nevében

Berényi József alelnök

 

Nagyszombat, 2023. február 17-én