A Szövetség támogatja Ukrajnát

(fotó: pixabay)

A Szövetség támogatja Ukrajnát, amely az ENSZ ülésén arra kérte Oroszországot, hogy változtassa meg Luhanszk és Donyeck függetlenségének elismerésére vonatkozó döntését.

Albánia és a nyolc éve megszállt Ukrajna, Szlovákia, Európa és a világ számára is kulcsfontosságú kérdést tettek fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának éjszakai rendkívüli ülésén:

WHO IS THE NEXT? KI LESZ A KÖVETKEZŐ?

Ez a kérdés jogos. Az Orosz Föderáció többször is megsértette a nemzetközi megállapodásokat és a nemzetközi jogot. 2014-ben megtámadta keleti szomszédunkat, Ukrajnát. A nemzetközi közösség nem tudja elfogadni Oroszország további agresszióját, amely fenyegeti Ukrajna szuverenitását, területi integritását és életveszélybe sodorja az ott élő embereket. Próbára teszi az euroatlanti struktúrák egységét és veszélyezteti Európa biztonságát. Egy szuverén állam határainak megváltoztatása éppoly elfogadhatatlan, mint az Orosz Föderáció NATO-követelései. Az ukrajnai helyzetet diplomáciai úton kell megoldani. Fontos, hogy az uniós tagállamok kijelentéseikben és az Oroszországgal szembeni további szankciók kivetése kérdésében egységesek és kellően határozottak legyenek. A nemzetközi egyezmények betartása, mint amilyen a második minszki egyezmény is, minden érintett fél számára kötelező, mivel ezek megsértése olyan konfliktusokhoz vezethetnek, mint az Ukrajnában jelenleg uralkodó háborús feszültség.

Az egységes álláspont kialakításának szükségessége ránk, szlovákiai politikusokra is vonatkozik.

Ezért felszólítjuk azokat, akik az ukrán-orosz konfliktust politikai harcra és gyűlöletkeltésre használták fel, hogy vessenek véget ennek az aljas és veszélyes gyakorlatnak.

Egyben kijelentjük, hogy ebben a feszült helyzetben egyformán veszélyesnek tartjuk Szlovákia szomszédos államokhoz fűződő viszonyát az Ukrajna és Oroszország közötti háborús konfliktushoz hasonlítani.