A Szövetség programjának mátyusföldi céljait ismertette

A Szövetség galántai járásbeli képviselőjelöltjei ma a galántai Esterházy-kastély előtt ismertették választási programjuk mátyusföldi vonatkozásait. A Galántai járásból Forró Krisztián országos elnök, Berényi József megyei alelnök, Agócs Gergely és Chomča Ervin megyei képviselők, Kacz Éva nádszegi polgármester, illetve Kovács József  hulladékgazdálkodási menedzser álltak a sajtó rendelkezésére.

Forró Krisztián országos szinten szólt a harminc nap múlva esedékes választások tétjéről. Rámutatott, a korábbi évek tapasztalatai, hogy ha nem vagyunk képviselve a parlamentben, illetve a kormányban, akkor rendszeresen megfeledkeznek rólunk. Ennek az a következménye, hogy régióinkat elhanyagolják. Ezt a kedvezőtlen folyamatot csak egy erős magyar képviselet fordíthatja meg.

A Szövetség célja közösségük megmaradása és gyarapodása. „Ehhez van egy erős programunk, egy jó csapatunk” – mondta a pártelnök.

Agócs Gergely (Királyrév polgármestere) a Galántai járás kiemelt programjai közül elsőként a közlekedési helyzetet ismertette, amelyet most elsősorban a településeken áthaladó óriási tehergépkocsi-forgalom sújt. Ezen egy észak-dél irányú első osztályú út tudna segíteni, melynek megépítéséről dönteni nem megyei, hanem országos hatáskör. Támogatják, hogy Galánta ismét fontos vasúti csomópont legyen, ma már nem tudunk innen átszállás nélkül eljutni sem Prágába, sem Budapestre! Ugyancsak fontos, hogy a közigazgatási határok módosításáról ne dönthessenek nélkülünk.

Chomča Ervin orvosként elsősorban az egészségügy siralmas helyzetét tekintette át. Szlovákiában olyan feltételeket kell teremteni, hogy az orvosok és a nővérek ne kényszerüljenek külföldre menni, ha érvényesülni akarnak. Ehhez a szakmai felkészültség mellett megfelelő munkakörülményekre is szükség van. Rámutatott, hogy a magyarok és a további nemzeti kisebbségekben élők száma Szlovákiában több mint 600 ezer, meggyőződése, hogy ekkora tömeg megérdemli, hogy a parlamentben is képviselve legyen.

Berényi József szólt arról, hogy a járásban 4–5% csak a munkanélküliek száma, de az itt élő polgárok életkörülményein javítani kell. A közlekedés mellett ide tartozik a termőföld védelme, beleértve az élelmiszer és a víz védelmét is. Mint mondta, azért a galántai Esterházy-kastélyban tartják a sajtótájékoztatójukat, hogy az idegenforgalom és a turizmus jelentőségére is felhívják a figyelmet. A kastély már részben megújult, de még nagyon sok a tennivaló ezen a téren is. A kastély kapujának felújítása megyei költségvetésből történt. A betelepülések miatt folyamatosan változik a lakosság összetétele, ezért kiemelt fontosságú a magyar nyelvhasználat erősítése. (on/fma)

2023.8.31.