A Szövetség a kórházak leminősítése és a szülészetek bezárása ellen tiltakozik

Sajtótájékoztató

Az egészségügy aktuális helyzetéről, a kórházak kategorizációjáról és a szülészetek megszüntetéséről tartott ma sajtótájékoztatót a Szövetség részéről Berényi József megyei alelnök, Chomča Ervin megyei képviselő, sebészorvos, Gyimesi György korábbi parlamenti képviselő és Zachar Pál, Ipolyság polgármestere.

A sajtótájékoztatón mindhárom platform képviseltette magát. Berényi József elmondta, nem ez volt a szempont, hanem a szakmaiság. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium kórházkategorizálása érinti az ipolysági és a galántati kórházakat is. Bár a galántai kórház teljesíti a második kategóriába jutás feltételeit, mégsem oda sorolták, amit Nagyszombat megye képviselői is nehezményeznek.

Chomča Ervin hozzátette, a galántai és a vágsellyei járások lakosai is tiltakoznak a kórház leminősítése ellen. Annak ellenére történt ez a leminősítés, hogy a koronavírus-járvány idején éppen a galántai intézmény látta el a "Covid-kórház" feladatait is.

Zachar Pál szerint arra volna szükség, hogy az egészségügyet európai színvonalon kezeljék. Határmenti város polgármestereként üdvözölné az ún. határmenti kórházak megnyitását, ehhez azonban előbb a szomszédos országok kormányainak együttműködésére van szükség. 

Gyimesi György abszurd ötletnek nevezte a Heger-kormány azon döntését, amelyek több szülészet bezárását jelentette. Köztük van a királyhelmeci kórház is, erre vonatkozó interpellációjára válaszul megtudta, hogy ezt a lépést azzal indokolták, hogy adminisztratív okai  vannak: az adott szülészeten nem jön világra legalább 400 gyermek (a királyhelmeci kórházban éves átlaga 350 szülés volt). Jelenleg az a helyzet, hogy gyorsmentővel utaznak más város szülészetére a kismamák, így a mai gyakorlat még gazdasági előnyökkel sem jár. Az egészségügyi miniszter intézkedése további négy kórházat is érint. (O.N.)

2023.6.1.