Országos magyar nyelvű televízió is indulhat: a kulturális tárcával egyeztetett a Szövetség

Sajtótájékoztató

A Szövetség a kulturális minisztérium által kidolgozott médiatörvényhez a tárcaközi egyeztetés során csoportos véleményt nyújtott be. A párt politikusai a tárcaközi egyeztetésen elért eredményekről tájékoztattak keddi sajtótájékoztatójukon.

Mózes Szabolcs alelnök hangsúlyozta, amíg nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben, a kisebbségi jogok tekintetében leginkább a status quo (a jelenleg hatályos állapot) megőrzését remélhetjük. Mózes elmondta, a Szövetség a parlamenten kívülről is él a lehetőségekkel. 

A médiatörvény tervezett változtatásaira reagálva nem egészen hat óra alatt 1300-an írták alá a tárcaközi egyeztetéshez benyújtott, a párt által indított csoportos véleményt.

Ennek kapcsán került sor kedd délelőtt egyeztetésre a kulturális minisztériumban a Szövetség szakpolitikusainak részvételével. Ami rólunk szól, velünk egyeztetve - participatív módon szülessen - emelte ki Mózes. 

A Szövetség ennek kapcsán élt a tárcaközi egyeztetés lehetőségével, illetve a vizuális kétnyelvűség bővítéséhez is hozzájárultak a párt szakértői a javaslataikkal.

Több ponton sikerült előrelépni

Mózes emlékeztetett, 2010 óta hatályos a szabályozás, hogy a nemzeti kisebbségek számára a népességen belüli arányának megfelelő műsoridő jusson. Ebben a tekintetben mulasztásos jogsértést követett el a tárca.

A tervezett módosításhoz képest komoly előrelépést sikerült elérni, az egyeztetésen a tárca képviselői ígéretet tettek arra, hogy nem sérül a kisebbségi jogokat érintő status quo, vagyis az arányosság elve nem kerül ki a jogszabályból.

Előrelépés az is, hogy megemelik a minimumszámot. A tervezett éves kisebbségi műsoridőt 360-ról legalább 500 órára emelik. Minden munkanapon legalább 120 perc kisebbségi nyelven sugárzott műsoridő lesz a tárca ígéretei szerint. A minimumszámok tekintetében fokozatos lenne a bővülés: már 2024-re elérnék az 500 órát.

Őry Péter: Végig kell menni az úton

Őry Péter, elnökségi tag hangsúlyozta, a számok azt mutatják, a szlovák köztelevízió évek óta nem teljesíti a törvényből adódó kötelezettségeit. A magyar nyelvű sugárzás messze alulreprezentált a szlovák televízióban.

A kisebbségeknek jutó műsoridő kapcsán a változtatás után is aránytalanság marad, hiszen kompenzálni kell a kis létszámú közösségeket - hívta fel a figyelmet Őry Péter.

Nem szabad feladni a jogérvényesítés lehetőségét, végig kell menni az úton - hangsúlyozta Őry.

Megkötések nélkül sugározhatnak a lokális tévék a kisebbségek nyelvén

Rigó Konrád, platformelnök hangsúlyozta, az 500 óra nem a végcél, hanem a kezdet. Ha azonban nincs hozzárendelt pénzkeret, a törvényt nem fogják betartani. A kisebbségi műsorok mellé rendeljenek garantált minimális összeget - javasolta a Szövetség. Fontos, hogy 2025 helyett már 2024-től munkanapokon 120 perc műsoridő jut majd a kisebbségeknek - vagyis napi szintre lebontva is sikerült garantálni a minimumot.

A televíziós műsorszórás kapcsán indítványozták, hogy ne csak az Európai Unió hivatalos nyelvei, hanem minden nemzeti kisebbség nyelve korlátozások, megkötések nélkül használható legyen - vagyis ne kelljen kötelezően lefordítani, feliratozni a műsor tartalmát. Ezzel egyszerűsödik a regionális, lokális televíziók licenszerzési lehetősége is. A Szövetség ezirányú javaslatát elfogadta a kulturális tárca. 

A Pátria Rádióra nem vonatkozik a szlovák nyelvű zenés tartalomra vonatkozó kötelező kvóta. A Szövetség azt javasolta, hogy a kisebbségi nyelvű zenei műsorokkal is feltölthető legyen a zenei kvóta - ebben nem sikerült megállapodni, erre nincs politikai akarat a koalíció részéről - hangsúlyozta Rigó.

A ma7 kérdésére Rigó Konrád hangsúlyozta, ha a tárca ígéretének megfelelően fogadja el a parlament a változtatást, már jövőre magyar nyelvű országos televízió indulhat. Az eddigi szabályozás ugyanis ennek lehetőségét kizárta.

A párt képviselői demonstrálták a Szövetség egységét, a Csemadok-törvény kapcsán leszögezték, egységesen, nem platformonként fognak egyeztetni a jogszabályt előterjesztő Gyimesi György képviselővel. (ma7.sk, Kolek Zsolt)