Merítsünk erőt Petőfiből!

Petőfi

Galántán domborművel és emléktáblával is köszöntötték a költőóriást.

Petőfi Sándor életműve előtt hajtottak fejet Mátyusföld központjában. Hunyadi László erdélyi Magyar Örökség-díjas szobrászművész Petőfi-domborművével ékesített emléktáblát avattak a galántai Csemadok-székház külső falán.

Péntek Zsóka köszöntötte a rendezvény közel száz résztvevőjét, köztük Magyarország képviseletében Németh Péter Lászlót, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének konzulját.

Srejner Attila, a Csemadok diószegi alapszervezetének vezetője elmondta Petőfi A XIX. század költői című versét, melyből a galántai emlékművön is ott van egy részlet:

„Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!”

A rendezvényt Mézes Rudolf alelnök, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára szervezte. Tájékoztatott a kulturális-társadalmi szervezet Petőfi-bicentenáriummal kapcsolatos tevékenységéről. Örömmel szólt arról, hogy hamarosan, október 23-án egy Kodály-emlékművel is gazdagodik az épület.

Bárdos Gyula Csemadok-elnök Petőfi zsenialitására mutatott rá. „Petőfi Sándor egy olyan zsenink, egy olyan nagykövetünk, akinek köszönhetően a magyar név, a magyar nemzet fogalommá vált a világ sok helyén.” Emlékeztetett Petőfi Szeptember végén című legendás költeményére, hiszen most ugyanekkor a felvidékiekre is komoly megmérettetés vár. „Merítsünk erőt Petőfi Sándor lelkesedéséből, magyarságából és nagyságából!”

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke előbb visszatekintett Petőfi kiemelkedő szerepére az 1848/49-es szabadságharcban, majd az előrehozott, szeptember 30-i parlamenti választásokkal is kapcsolatos üzenetére:

„1848 is megmutatta, hogy a magyarok csak magukra számíthatnak.”
Zárszóként hozzátette: „Talán soha nem voltak ennyire aktuálisak költőóriásunk, Petőfi Sándor szavai: Itt az idő…, Talpra magyar!”

Oriskó Norbert az emlékműavatás kezdeményezőjeként egy 1849-ből származó Petőfi-versidézettel köszöntötte mindazokat, akik egy valódi csapatmunka eredményeként jöttek el a galántai ünnepre:

„És te Isten, magyarok nagy
Istene,
Légy népeddel, hű népeddel,
Jó népeddel, légy vele!”

A leleplezett emlékmű alá Baranyay Alajos járási Csemadok-elnök és Mézes Rudolf helyezték el az emlékezés virágait.

Tarjányi József kiskunfélegyházai Petőfi-kutató és adományozó megköszönte, hogy méltó helyre került a Petőfi-dombormű. A választásokkal kapcsolatban hozzáfűzte: „Ha én is a Felvidéken élnék, rátok szavaznék!”

Az est további részében a Szövetség jelöltjei ismertették választási programjuk fő célkitűzéseit. Tették ezt a „Ha majd a jognak asztalánál / Mind egyaránt foglal helyet” ismert Petőfi-sorok alatt. A szomszédos galántai Magyar Házban megnyílt a Szövetség a Közös Célokért „Ahogy Petőfi szeretett c. kiállítása”, az udvaron pedig az esztergomi SIC Transit adott grandiózus koncertet, többek között Petőfi költeményeinek megzenésített változatának előadásával.

(Felvidék.ma)