Mentsük meg a méhészeteket! Mentsük meg ezzel az emberiséget!

Méhészet

A hazai méhészet, a természetes méz előállításának teljesítménye évről-évre csökken. A méhek és méhészeink egyre kevesebb természetes mézet termelnek. Köztudott, hogy a fokozatosan romló környezetünk előidézte a méhek számának csökkenését. Sőt, az utóbbi években tapasztalt csökkenés egyre erőteljesebb. Többen kongatják a vészharangot, hiszen a méhek kipusztulását az emberiség csupán 4 évvel élné túl. Nem többel. Hiszen a növények, gyümölcsök beporzásánál kulcsszerepük van.    

A roppantul kedvezőtlen folyamatot az egyik kormánypárt képviselői szeretnék alaposan megfejelni, felgyorsítani. Az OLaNO parlamenti képviselőcsoportjának egy része nevében a pozsonyi törvényhozás elé nyújtották be jóváhagyásra az állatvédelmi törvény módosítását, amelynek egy része a méhekkel foglalkozik. Hihetetlenül kártékony elemeket tartalmaz a méhészetre, mint ágazatra nézve.

Vegyük sorjába a törvényjavaslat eme részének legfőbb elemeit. Erős korlátozást vezetnének be a méhészetekre vonatkozóan. Négyzetkilométerenként csupán 2 méhészetet engedélyeznének, ami Szlovákia területét figyelembe véve legfeljebb 98 ezer méhészet lenne. Ami 72 százalékos csökkenést eredményezne, hiszen ma 350 ezer aktív méhészetünk van. Mindezeket 22 ezer aktív méhész üzemelteti, a törvénymódosítás után feltehetőleg a számuk lecsökkenne néhány ezerre. Szlovákiában ma 5,5 millió kg mézet termelnek. A tervezett jogszabály-módosítást követően ez lecsökkenhet 1,6 millió kg-ra. Ezzel az önellátás mézből lecsökken 17 százalékra. Ma az önellátás mézből Szlovákiában 60 százalékos. Ezáltal a kiváló minőségű hazai méz alaposan megdrágulna, a termeléskiesést olcsóbb, de rosszabb minőségű méz behozatalával pótolnák. Rosszabb esetben hamisított mézzel.

Nem is beszélve a méhek áldásos tevékenységének, a fák, gyümölcsök és más növények beporzásának elmaradásáról, ami visszafordíthatatlan károkat okozna. Ezzel együtt a törvénymódosításban a képviselők megtiltanák a méhek, méhészetek átszállítását más területre, a méhek nemesítését és az anyaméhek ellenőrzött megtermékenyítését, a genetikai állomány megőrzésére való tekintettel. A törvénymódosítást előkészítő képviselők nem rendelkeznek megfelelő szakmai ismeretekkel és háttérrel, a méhészet szakmai képviseletével nem vitatták meg javaslataikat. Feltehetőleg külföldi „tanácsadók és szakértők“ által előkészített anyag alapján dolgozták ki törvénymódosításukat. Ettől mentsen meg a sors, hiszen az Európai Unióban és a fejlett világban sehol sem tapasztaltunk ehhez hasonló, drasztikus intézkedéseket. Netán Szlovákia ebben is élenjáró diák, kísérleti laboratórium lenne?

A Szlovákiai Méhészek Szövetsége felemelte, felemeli a hangját, erősen tiltakozik a méhészet ilyen jellegű, erőteljes leépítése ellen. Az a szakmai szervezet, amelynek 15.500 tagja 255 ezer méhészetet üzemeltet. Teszik ezt mindannyiunk, az egész társadalom érdekében. Nem csupán a kiváló méz, elsősorban a beporzást elvégző méhállomány fenntartása végett. Segítsük törekvéseiket, tegyünk mi is az ügy érdekében. Előzzük meg a méhek drasztikus leépítését, ami beláthatatlan következményekkel járna természetünk, életterünk hosszabb távú fenntartása terén. Emeljük fel szavunkat, előzzük meg az elvetemült törvénymódosítást!

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője