Leraktuk az egység alapjait

A Szövetség alakulása

A mai napon az új egységes párt Somorján megtartotta alakuló közgyűlését, amelyen megválasztotta tisztségviselőit és meghirdette legfőbb célkitűzéseit.

Az MKP a Híd és az Összefogás egyesülésével egy olyan gyűjtőpárt jött létre, amely a közösség erejét és az egyén szabadságát alapértéknek tekinti. A Szövetség egy olyan párt lesz, amely az állampolgári elvet, miszerint a törvény előtt minden ember egyenlő és a jogállamiságot, amelynek értelmében az állam is alanya, nemcsak betartatója a jognak, egyaránt fontosnak tartja. A Szövetség kiáll az ország európai uniós tagsága, NATO-tagsága és eddigi külpolitikai irányultsága mellett, ugyanakkor az alapvető és legközelebbi partnerséget a Visegrádi Négyek kötelékében látja az EU-n belül. A szabad versenyen alapuló, szociálisan érzékeny és környezetbarát piacgazdaság híve.

A nemzeti közösségek helyzetének és jogainak kielégítő kezelése, megmaradása és fejlődése érdekében követeli az Európai Unió országaiban alkalmazott legjobb megoldások bevezetését.

A Szövetség ma megválasztott elnöke Forró Krisztián beszédében ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező időszakban mindent megtesz azért, hogy a felvidéki magyaroknak, az általuk képviselt régióknak, azok lakóinak ismét legyen erős képviselete a szlovák parlamentben, s ehhez a választók támogatását és türelmét kérte.
“Ez a feladat nem lesz könnyű. Sőt, nagyon nehéz lesz. Ugyanakkor nem lehetetlen. Nem kell hozzá más, mint türelem, munka és bizalom. A jó munka mindig meghozza gyümölcsét, és én hiszem, hogy ez most sem lesz másként.,” hangsúlyozta Forró.

A párt Országos Tanácsának újonnan megválasztott elnöke Sólymos László szintén az egység és közös munka jelentőségére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

“A Szövetséget létrehoztuk, de ez a gyakorlatban akkor fog működni, ha a legkisebb településen is egymás szövetségesei leszünk. Az országos politika mérhetetlenül fontos, de a mi politikánknak utat kell találnia a helyi közösségekhez, a helyi közösségek egyéni problémáira is oda kell figyelnünk,” jelentette ki Sólymos.
Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke a pártalapítás történelmi jelentőségét és a tartalmi munka fontosságát emelte ki.

"A Szövetség egy komoly esély arra, hogy új keretek között indulhasson el a felvidéki magyar politika. Akkor tudunk ambiciózus és realista víziókat megfogalmazni és a társadalmi valóságra reflektáló programokat írni, ha ebbe a társadalom minél szélesebb spektrumait bekapcsoljuk, "jelentette ki Mózes.