A kormány veszélyezteti a Csallóköz ivóvízkészletét!

Sajtótájékoztató

Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészletének megóvása érdekében tartottak Pozsonyban sajtótájékoztatót a Szövetség vezető politikusai: Forró Krisztián pártelnök, Sólymos László OT-elnök és Mózes Szabolcs alelnök.

Forró Krisztián tájékoztatott arról, hogy a Szövetség górcső alá vette a Csallóköz csatornázási helyzetét, melynek alapján egyértelmű, hogy veszélybe került a régió ivóvízkészlete. Ez elsősorban a szennyvízhálózat kiépítésének hiányából ered, ami komoly környezetvédelmi problémát is jelent a régiónak. A pártelnök elmondta, a kisebb településeknek már az is akadályt jelent, hogy elkészíttessék a csatornázáshoz szükséges tervdokumentációt, mely mintegy 25 ezer euróba kerül. További megoldandó feladat a megfelelő tisztítóberendezések működésének biztosítása. A Szövetség a vízgazdálkodással összefüggő teendők támogatását várja a kormánytól.

Sólymos László az előző kormány környezetvédelmi minisztereként is értékelte a helyzetet. Rámutatott, hogy az illetékes tárcának megvannak a szükséges anyagi forrásai és eszközei ahhoz, hogy a Lex Csallóköz törvénnyel összhangban megoldják a Csallóköz ivóvízkészletének a védelmét. Ezzel szemben tavaly egyetlen csallóközi település sem kapott erre támogatást. A volt miniszter emlékeztetett arra, hogy az ehhez szükséges anyagi eszköz adott, hiszen az emissziós kvóták eladásából befolyt összeg 30%-át környezetvédelemre kellene fordítani. 

Mózes Szabolcs szerint ez is mutatja, hogy a kormány nem törődik a régióinkkal. A vízgazdálkodási problémák mellett – többek között – ezt erősíti a kormány által elfogadott útfejlesztési terv, az építési és területfejlesztési törvény is.

A sajtótájékoztatón részt vett a térség három polgármestere is. Balódi László (Hodos), Wurczell Zoltán (Királyfiakarcsa) és Miklós Ferenc (Szap) az általuk vezetett településeken uralkodó nehéz helyzet ismertetésével mutattak rá a vízgazdálkodással kapcsolatos problémákra. (O.N./Felvidék.ma)