Ingyenesen elérhető antitestvizsgálatokat javaslunk

Járványhelyzet

A teljes leállás, azaz a lockdown a korábbi hullámok idején elfogadható eszköz volt a tűzoltásra, de Szlovákiában, amely már második éve lángokban áll, a jelenlegi foghíjas leállás csupán egy vödör víznek tűnik, amellyel egy kiterjedt erdőtüzet szeretnénk egycsapásra eloltani.

Ha belátható időn belül nem változtatunk az oltottak és oltatlanok arányán, akkor a következő évek nem évszakokra, hanem járványhullámokra oszlanak majd.

A társadalom már túlságosan megosztott ahhoz, hogy bármilyen, az oltást népszerűsítő, nagyszabású motivációs kampány hatékony legyen. A szilárd meggyőződéssel bíró oltáselleneseket már semmilyen kommunikációs eszközzel nem fogjuk tudni meggyőzni. Ezért adjunk nekik is esélyt arra, hogy szembesülhessenek legalább a szervezetük, az immunrendszerük felkészültségével, az ellenanyag szintje mértékével. Magyarán, hogy mennyire védettek a COVID-19-el szemben. Az ellenanyag-mérést az állam biztosítsa minden polgár számára ingyenesen, mégpedig a lehető legkézenfekvőbb módon: legyen a vizsgálat része a háziorvosi látogatás során elvégzendő rutin vizsgálatnak bármilyen regisztráció, orvosi ajánlás vagy indikáció nélkül. Elgondolásunk szerint a körzeti orvosnak automatikusan fel kellene ajánlania a be nem oltott páciensnek az antitest-mérés lehetőségét minden egyes látogatás alkalmával. Javasoljuk továbbá, hogy ezek a vizsgálatok váljanak a megelőző orvosi vizsgálatok szerves részévé.

A lakosság oltás iránti, átmenetileg megnövekedett érdeklődésére a kormánynak azonnal reagálnia kellene a szükséges számú mobil oltóegység biztosításával, hogy az oltás a legtávolabbi, legkisebb településekre is eljuthasson.