Előrelépés helyett visszalépés a kisebbségi nyelvhasználat terén

Sajtótájékoztató

A Szövetség mai sajtótájékoztatója a médiatörvény módosításáról szólt. Rámutattak arra, hogy a kisebbségi nyelvhasználat terén a várt előrelépés elmaradt, sőt, továbbra is feliratozni kell a nemzetiségi nyelven sugárzott műsorokat.

A sajtó rendelkezésére Forró Krisztián pártelnök, valamint a Szövetség országos elnökségének további elnökségi tagja álltak: Mózes Szabolcs alelnök, Őry Péter elnökségi tag (MKP Platform) és Rigó Konrád (a Híd Platform elnöke).

Forró Krisztián elmondta, hogy tavaly ősszel a kulturális minisztérium államtitkárával is egyeztettek a médiatörvény nemzetiségi kisebbségekre vonatkozó részleteiről. A minisztérium a törvénymódosításba a Szövetség javaslatait is bedolgozta, és olyan formában került az a parlament elé, amely előrelépést jelentett volna a nemzetiségi nyelven történő televíziós műsorszórás területén. Ám ott tovább módosítottak rajta, és így megszüntették a kivételt a feliratozási kötelezettség alól a nemzetiségi műsorszórásban. Ezt a kormánypárt magyar nemzetiségű képviselői is megszavazták, köztük Gyimesi György.

Felszólítjuk Gyimesi György képviselőt, hogy a saját maga és a pártja által elkövetett hibát mielőbb javítsa ki – mondta a pártelnök, aki arra is emlékeztetett arra, hogy a kormány nemzetiségi jogok bővítésére vonatkozó ígéretei nem teljesültek, nem jött létre a kisebbségi hivatal, elakadt a kisebbségi törvény, Nyitra és Nagyszombat megyékben sem bővültek a jogaink. A Csemadok támogatására, illetve a kétnyelvű táblákra vonatkozó jogszabályok alakulásában benne van a Szövetség szakértőinek munkája is. Forró Krisztián régiónk fejlesztésének elhanyagolásáról is szólt, amely minden ott élő polgárt egyformán érint.

A médiatörvényben ugyanakkor történtek kedvező változások is. Őry Péter szerint ide tartozik az is, hogy a jogszabályba rögzíti, miszerint az utolsó népszámlálási adatok szerint kell biztosítani a nemzeti kisebbségek nyelvén történő műsorszórást. Rigó Konrád az arányossági elv megtartása mellett szólt a hallás- és látássérült személyek lehetőségei bővüléséről is.

O.N.