Ekecsen áll az első megye által kihelyezett kétnyelvű irányjelző tábla

Ekecs

Nagyszombat megye élt a törvénymódosítás adta lehetőséggel, és az első kétnyelvű közlekedési irányjelző tábla kihelyezése Ekecsen. Erről tájékoztatott ma Berényi József megyei alelnök, Forró Krisztián pártelnök, Gyimesi György a törvénymódosítás kezdeményezője, illetve Polák László polgármester további megyei képviselők jelenlétében.

Berényi József elmondta, megyei „kék tábláról” van szó, vagyis olyan forgalmi irányjelző tábláról,  amelyen magyarul is szerepelnek helységneveink! Emlékeztetett arra, hogy már voltak más precedensek a kétnyelvű útjelző táblákra, ez azonban az első olyan, amely annak a törvénymódosításnak köszönhető, amelyet Gyimesi György nyújtott be a parlamentbe. Az ugyanis lehetőséget ad a megyéknek, hogy kétnyelvű forgalmi táblákat helyezzenek ki az út mellé. Az ekecsi táblát hamarosan további táblák követik a Dunaszerdahelyi, illetve a Galántai járásban. Az eredményhez az is kellett, hogy Jozef  Viskupic megyei elnök aláírja az ehhez szükséges költségvetési okiratot.  A megyei alelnök köszönetet mondott mindenkinek, akik segítették a terv megvalósítását.

Gyimesi György visszaemlékezett arra, hogy az eredeti törvényjavaslatában szereplő hibákat a Szövetség szakértői és politikusaival együtt módosították, név szerint említette Forró Krisztiánt és Horony Ákost. Ezt az együttműködést követte a Csemadok támogatását biztosító jogszabály sikere. Hangsúlyozta, ez nem irredentizmus, hanem egy kifejezése annak, hogy itthon mi otthon szeretnénk érezni magunkat.

Forró Krisztián elmondta, ez a tábla egy szimbólum, amely azt jelképezi, hogy a közösség érdeke az elsődleges, nem pedig az egyéni, és csak összefogással, közös munkával lehetünk sikeresek.  A Szövetség és Gyimesi György is így, és most egy választási listán indulnak. Emlékeztetett arra, hogy 54 képviselővel megyei szinten a legsikeresebb párt Szlovákiában, de céljaink eléréséhez a megyei jelenlét nem elég. Közösségünk és régióink képviseletéhez parlamenti jelenlétre van szükségünk, hogy a pozsonyi parlamentben se dönthessenek nélkülünk! Itt az idő! – mondta a pártelnök.

Polák László, Ekecs polgármestere és megyei képviselő örömmel szólt arról, hogy az első kétnyelvű tábla náluk lett kihelyezve. Köszönetét fejezte ki a megjelent ekecsi iskolásoknak, és rámutatott a kulturális értékeink ápolásának fontosságára. Mint mondta, közösségünk megmaradásához szükség van anyanyelvünk használatára és jogaink kiszélesítésére is.

O.N.