Csőd szélén az ágazat - 5 százalékos idegenforgalmi adókulcsot

Forró Krisztián pártelnök és Mózes Szabolcs alelnök jelenlétében tartotta meg szakpolitikai sajtótájékoztatóját a Szövetség, melynek apropóját az idegenforgalmi szektor problémái adták. A párt álláspontja szerint hatékony kormányzati intézkedések híján a harmadik hullám alatt minden eddiginél komolyabb kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni az ágazat.

A sajtótájékoztatón Forró és Mózes mellett két idegenforgalmi szakember, Kovács Zoltán és a dunaszerdahelyi Hotel Thermát vezető Tóth Tihamér volt jelen. A Szövetség elnöke bevezetőjében leszögezte, az elmúlt hetekben több alkalommal is egyeztettek a szektor képviselőivel. Mind azt mondják, sürgős beavatkozásra van szükség.

Nem először kell foglalkozniuk ezzel a témával.” – mondta Forró. Már tavasszal jelezték, óriási problémák jöhetnek a szektorban, de figyelmeztetésük süket fülekre talált. Egymás után zárnak be az éttermek és hotelek, mert óriási bizonytalanság jellemzi a szektor működését - mondta el a pártelnök. Sem a munkáltatók, sem a vendégek nem tudják, mire számíthatnak egy hónap múlva, milyen besorolás alá esnek majd, fogadhatnak-e vendégeket, ha igen, mennyit. Ez teljesen ellehetetleníti a működésüket.

Képtelenek előre tervezni, ha nem tudják, mire számíthatnak egy hét vagy egy hónap múlva.
Ennek a bizonytalanságnak tudható be a munkaerő csökkenése is - tette hozzá a pártelnök, hiszen a munkavállalók kénytelenek elhagyni a szektort és bizonytalanság helyett a biztosat választani más területeken.

A Szövetség azt javasolja, a szektorra vonatkozó forgalmi adót csökkentsék 5%-ra, úgy, ahogy az több szomszédos államban, például Magyarországon vagy Ausztriában is történt.

A szállásadókra vonatkozóan ugyan 10%-os adókulcs van érvényben, de ez kevés. A szlovákiai vállalkozók versenyhátrányban vannak a szomszédos államokhoz képest. Óriási kiesés, ha a Tátrába tartó turisták a bizonytalanság miatt inkább a határ túloldalán, Lengyelországban foglalnak szállást – emelte ki Forró. Azonnali lépésekre van szükség, számos cég a megszűnés szélére sodródott. Még tavasszal a párt azt indítványozta, 100 eurós, kizárólag a szlovák idegenforgalmi ágazatban felhasználható utalványt kapjanak azok, akik beoltatták magukat. Ezt javaslatot továbbra is fenntartják. Az Értek a Pénzért Intézet kutatói kiszámolták, minden nem beoltott ember 4384 eurójába kerül az államnak, ehhez képest a 100 eurós összeg elhanyagolható – hangsúlyozta Forró.

Mózes Szabolcs szerint a következő néhány hónap döntő lehet, ha a kormány nem áll elő egy akut, gyors megoldással, a szektor teljes összeomlása fenyeget.

Rövid- és hosszútávú intézkedésekre van szükség. A párt egyik javaslata, hogy egyszerűsítsék az oltási igazolások ellenőrzését.  A jelenlegi törvényi keretek mellett nem lehet hatékonyan ellenőrizni a COVID-passokat - véli Mózes. Újabb hiányosság, hogy a fürdők esetében a jogszabály nem veszi figyelembe azok kapacitását, abszolút értékben adják meg a létszámkorlátot, ahelyett, hogy területalapú, százalékos értéket adnának meg. A Szövetség továbbá azt javasolja, hogy a beoltott állampolgárok garanciát kapjanak, foglalásaik nem vesznek el függetlenül a járványhelyzettől. Ezek az intézkedések mérsékelnék az idegenforgalomra jellemző bizonytalanságot.

A bevételkiesés után járó támogatás jelenleg a COVID-automatához és a választott OTP-rendszerhez van kötve. Mindez óriási adminisztrációs teherrel jár. Sokkal értelmesebb lenne, ha egy standard érték alapján, a korábbi évek azonos hónapjaira vonatkozó bevételek szerint folyósítanák a támogatásokat.

Forró Krisztián újságírói kérdésre reagálva elmondta, folyamatosan keresik a kapcsolatot az illetékes minisztériumokkal. Aktuális javaslataikat is benyújtják a tárcához, de, ahogy korábban, úgy most is attól kell tartani, az érdemi reakciók elmaradnak. „Ez óriási probléma!” – emelte ki Forró.

(A ma7.sk tudósítása, Pomichal Krisztián)