Bajban a gazdák!

Sajtótájékoztató

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke ma a magyar párt pozsonyi székházában Patasi Ilonáva, a Szlovákiai Agrárkamara elnökével és Palik László biogazdásszal tanácskozott arról, hogyan lehetne segíteni a bajba jutott gazdákon.

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián elmondta, három komoly gonddal is szembesülnek most a szlovákiai agrárágazatban dolgozók. Az egyik az, hogy vegyi anyagokkal szennyezett gabona került a piacra, ezért a laboratóriumok számának növelését javasolják. A másik gondot az EU azon döntése jelenti, hogy a kötelezően ugaron hagyott földeken csak július elsejétől lehet kaszálni. Az idei időjárási viszonyok miatt ezt június 1-re kellene előrehozni, különben allergén anyagokat juthatnak a környezetbe. A harmadik gondot az jelenti, hogy a gabona-behozatali tilalom július elsején lejár, a Szövetség javasolja a moratóriumot meghosszabbítását év végéig.

Patasi Ilona hozzátette, hogy a tranzitra érkező külföldi, nagyrészt ukrajnai gabona részben az országban maradt, ez nagy problémát okozott a gazdáknak. Az országnak önellátásra kell törekednie.

Palik László biogazdász rámutatott, hogy  már most is mintegy 500 ezer tonna van raktáron, vissza is esett a búza felvásárlási ára. Józan paraszti észre lenne csak szükség az agrárágazat irányításában – figyelmeztetett. (on)

2023.06.13.