Az elszalasztott lehetőségek költségvetése készül

Sajtótájékoztató

A 2023-as költségvetés-tervezet hiányosságaira mutatott rá mai pozsonyi sajtótájékoztatóján Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, az oktatásüggyel kapcsolatos problémákra pedig Mózes Szabolcs figyelmeztetett.

Forró Krisztián szerint ez a költségvetés-tervezet is jól mutatja, milyen állapotban van Szlovákia kormánya. Az elszalasztott lehetőségek költségvetése készül – mondta a pártelnök, aki arra is kitért, hogy rendkívül magas, 6,4 százalékos a költségvetési hiány. A költségvetésben nyoma sincs annak, hogy bármi is jutna a nemzeti kisebbségek jogainak bővítésére, erre – sajnos – ma Szlovákia kormánya részéről nincs politikai akarat. Ismét bebizonyosodott, hogy a nemzeti kisebbségek és a régiók nem jelentenek prioritást a kormány számára.
A pártelnök figyelmeztetett arra is, hogy további nagy gondok jelentkezhetnek az egészségügy és az oktatásügy terén, de veszélybe kerülhet az önkormányzatok működése is.

Mózes Szabolcs elmondta, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével együtt vizsgálták meg a költségvetés oktatásügyi adatait. Szlovákiában alulfinanszírozott az oktatásügy, még a V4-es országok között is – mutatott rá az alelnök. Mindez olyan időszakban történik, amikor az energiaválság miatt további infláció veszélyezteti az országot. A szlovákiai magyar iskolákban is szükség volna a normatíva emelésére – ezt szintén hiába keressük ebben a költségvetés-tervezetben. (on)