Az egyetemek jogaiért tüntettünk Pozsonyban

Mózes Szabolcs, Lelkes Dominik és Rigó Konrád a mai tüntetésen

Pozsonyban az ún. bársonyos forradalom előestéjén tüntettek az egyetemisták. Emlékeztettek 1989 szellemiségére, és bírálták a felsőoktatási törvénytervezetet. A műszaki egyetem előtt tartott tiltakozó megmozduláson ott voltak a Szövetség politikusai is, akik támogatásukról biztosították a diákokat.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke elmondta, hogy a Szövetség támogatja az egyetemek és az egyetemisták követeléseit, és ezért nyújtották be múlt héten tárcaközi egyeztetésre a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos bírálatukat. Az ehhez szükséges aláírások a világhálón összegyűltek, az alelnök megköszönte a támogatást. Mint mondta, a törvénytervezettel több probléma is van, köztük az is, hogy az egyetemek önkormányzatát próbálja megnyirbálni. Az oktatási minisztérium ugyanis úgy változtatna a jogszabályon, hogy a miniszter által kinevezett emberek megakadályozhatnák a demokratikusan megválasztott egyetemi szenátusok döntésének végrehajtását.

Rigó Konrád, a Szövetség Híd Platformjának vezetője szerint szükség van az oktatásügy reformjára, de azzal, hogy az egyetemek autonómiáját akarják korlátozni, azzal ismét a „rólunk nélkülünk” elvet alkalmaznak. Tájékoztatott arról, hogy a tüntetés után leadják az összegyűjtött aláírásokat az oktatási minisztériumban.

Magyar egyetemisták is részt vettek a mai tüntetésen, köztük Lelkes Dominik, a Comenius Egyetem harmadéves hallgatója. Hírportálunknak elmondta, hogy a törvénytervezet az egyetemeket megfosztaná a függetlenségüktől. „Az egyetemeknek igazi reformra, segítő kézre van szükségük, nem pedig a rendszerváltozás után visszaszerzett jogaik megfosztására” – mondta. (forrás: ON/Felvidék.ma)