Albert Sándor veheti át a legmagasabb Nyitra megyei kitüntetést

Albert Sándor

Hétfőn zajlott Nyitra Megye Önkormányzatának 4. képviselő-testületi ülése. A megyei testület eldöntötte, ki az a 3 személyiség a javasoltak közül, aki átveheti majd Nyitra megye legmagmagasabb kitüntetését, az idei Nyitra Megye Díjat. A Szövetség képviselőcsoportja javaslatára az egyik díjazott prof. Albert Sándor, a komáromi Selye János Egyetem alapító rektora.

A Nyitra megyei testületben eldöntöttük a Leader társulásoknak megítélt idei támogatásokat. A Leader 1 tengelyben 15 civil társulás számára összesen 218 ezer € megyei támogatást kap, míg a Leader 2 tengelyben 31.730 € megyei támogatást kap azon két Leader társulás – helyi akciócsoport, amelyek nem tartoznak az állami Leader hálózatba.

A megyei testület komoly előrelépést tett a regionális fejlesztés előmozdítására, az alulról jövő (a települések, vállalkozások és civil társulások által javasolt) kezdeményezések ösztönzésére, felkarolására. Egyrészt jelentősen megnöveltük a regionális fejlesztési ügnökségek (RRA) anyagi támogatását – 8 ilyen tevékenykedik a megye területén – másrészt megyei asszisztencia-központokat létesít a megye vidéken. Azokban a városokban, ahol RRA működik. Szoros együttműködésben fogják ezek a megyei központok az RRA-kkal együtt tájákoztatni, információkkal ellátni, támogatni és segíteni az alulról jövő fejlesztési elképzeléseket és pályázókat. A felsoroltakon kívül a megyei testületben eldöntöttük, mely megyei képviselők fogják Nyitra megyét képviselni az egyes RRA-k igazgatótanácsában és felügyelő bizottságában. 

A megyei testületben eldöntöttük, 2023-ban mely megyei III.osztályú közútszakaszok burkolata lesz teljesen felújítva. Mind a 8 megyei választási körzetben, ezúttal a megszokott 7 millió € helyett a megnövelt 9 millió € összegben. Korábban fel nem használt források lette ilyen célra átcsoportosítva.

A Nyitra megye tulajdonában levő megyei kórházak külső üzemeltetői magassabb összegben kívánnak beruházásokat megvalósítani, főleg a SzK Felújítási és Fenntartási Programja támogatásával. Ehhez azonban a megyei testületben a megyei vagyon műszaki felértékelésléről kellett döntenünk a komáromi és a léva kórház javára, valamint a komáromi kórház esetében ingatlan tulajdon, telkek cseréjéről kellett döntenünk Nyitra megye és Komárom városa között. Hiszen a várható jelentős egészségügyi beruházások a megye páncienseinek és lakosságának javát fogják szolgálni.

A testületben elfogadtuk Nyitra megye idei költségvetésének 4. módosítását. Ebben számos megye által fenntartott oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális intézmény számára szavaztunk meg magasabb üzemeltetési költségvetést vagy magasabb beruházási keretet, reagálva ezzel az árak alakulására, az infláció növekedésére. A tervezett beruházásokat még az idén megvalósíthassák.

Nyitra megye alelnöke, Csenger Tibor javaslatára a megyei testület elfogadta a Rómaiak nyomában a Duna mentén c. tervet. Ebben az izsai Leányvár, Kelemantia területén valósulhatna meg számos fontos beruházás, különöző pályázati lehetőségek és források felhasználásával. Külön csomagban kezeljük majd ezt a komplex célkitűzést, hiszen az intézmény Nyitra megye egyetlen Unesco védettség alatt álló kulturális öröksége.
Az ógyallai Tanácsadási és megelőzési szociális intézet kihelyezett fiókintézményéről döntöttünk a megyei testületben, amely Párkányban fog hamarosan megnyílni. Hiánypótló intézmény lesz a városban és vidékén, ahol komoly érdeklődés tapasztalható az ilyen szociális szolgáltatás iránt. 

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség Képviselőcsoportjának elnöke 

Fotó: Albert Sándor (archív felvétel)

2023.06.27