Patasi Ilona

Miért vállalta a jelölést?
Az EU költségvetésének több mint 30%-a a mezőgazdaság - környezetvédelem, klímaváltozás támogatását szolgálja, így volt tapasztalatom, hogy mennyire tudnak harcolni az egyes tagállamok a saját érdekeiért. Részt vettem Brüsszelben agrárbizottsági értekezleten, ahol a csirke behozatalról volt szó. Magyar, lengyel, cseh és szlovák képviselők kérték leállítani a brazil behozatalt, mivel az unióban is tudjuk biztosítani a szükségletet. Spanyol és olasz képviselők olyan harciasan meggyőzték a bizottság tagjait, hogy a kérelmüket nem hagyták jóvá. Szlovákiának nincs agrárszakembere/képviselete az unióban.

Miért fontos, hogy a Magyar Szövetség mandátumot szerezzen az EP-ben?

A mandátum megszerzése nagyon fontos a Magyar Szövetség számára, ugyanis tagságának zöme vidéken él, így jelentős része kötődik az agráriumhoz. Szlovákia legjelentősebb mezőgazdasági termelését a déli régiók gazdálkodói biztosítják, tehát  magyar emberek, akik számára a földhöz való éltető ereje halhatatlan. A Magyar Szövetség az egyetlen párt, amely régiónk érdekeit helyezi első helyre.

Mi az, amit szeretne megosztani az olvasóval?
Mivel a gyermekeim nem a mezőgazdaság területén találták meg jövőjüket, az unokáimat próbálom ebbe az irányba terelgetni. Legidősebb fiú unokám vállalta a zöldséges kertem megásását. Egy idő után jön és mondja: Mama nehéz ásni, kemény a föld, megkérdezem mutasd, hogyan csinálod, hadd segítsek neked. Erre látom, hogy az ásó fejét fordítva nyomta a földbe, ami persze nehezen ment bele.
Nagyokat nevettünk rajta, és bizonyára soha nem fogja elfelejteni!