Orosz Örs

értékmentő - szervező, Komárom

Miért vállalta a jelölést?

Azért vállaltam a megmérettetést, hogy visszaszerezhessük a magyar képviseletet az Európai Parlamentben. A sikeres európai parlamenti szereplés mandátum arra is, hogy onnét építsük vissza kockáról kockára a magyar érdekképviseletet országosan is – mert a brüssszeli mandátumnak súlya van Szlovákiában is. Az az EP-képviselő, aki komolyan dolgozik, a hazai folyamatokra is hatással lehet. Például az európai támogatások elosztásánál a régiónk szószólója kell, hogy legyen.

 

Miért fontos, hogy a Magyar Szövetség mandátumot szerezzen az EP-ben?

Az elmúlt öt év megmutatta, hogy ha nem vagyunk ott, akkor velünk és a problémákkal senki sem foglalkozik. Öt évvel ezelőtt 400 szavazat hiányzott, idén pedig nagyon magas országos részvétel várható, ezért érvényes, hogy soha ennyire nem számított még minden egyes szlovákiai magyar szavazat, mint most!

 

Mi az, amit szeretne megosztani az olvasóval?

Ezerszáz éve részei vagyunk Európának. Az uniós tagság nagyon sok lehetőséget hozott, ezért is gondolom, hogy nincs alternatívája az EU-nak. Éppen ezért kell szóvá tenni mindazt, ami ellenkezik az érdekeinkkel. Amikor bírálatot mondunk az unióról, azt épp azért tesszük, hogy jobbá tegyük azt az emberek számára.