Nyitra megyében a választási körzetek változatlanok maradnak 

Nyitra megye

Hétfőn zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 38. képviselő-testületi ülése. Tekintettel arra, hogy 2022. október 29-én megyei választásokra kerül sor, Nyitra megyében a testületi ülésen eldőlt, hogy változatlanok lesznek a megyei választási körzetek. Ami annyit jelent, hogy a komáromi választási körzet továbbra is 8 mandátumos lesz, az érsekújvári körzet 8, a párkányi körzet 3, a lévai körzet 9, a vágsellyei körzet 4, míg a nyitrai körzet 13 mandátumos lesz. Mindez a körzetekben élő lakosság számától függ. Az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest tehát nem lesz változás.

Az önkormányzatban módosítottuk a megye idei költségvetését. Bolya Szabolcs képviselőtársunk javaslatára megnöveltük a Köbölkút központjában megvalósuló beruházás, a körforgalom költségvetését további 526 ezer euróval. Ezzel a mai árakhoz szabtuk az építkezés keretét. Elkezdődhet tehát a közbeszerzés, a kivitelező kiválasztása, majd kezdetét veheti maga az építkezés. A környéken lakók tudják, hogy a Párkány és Bajcs közötti, II / 509-es megyei út – melynek részét képezi a majdani körforgalom - teljes burkolat-felújítása elkezdődött. Mire a köbölkúti körforgalom építése elkezdődik, addigra az út felújítása már Kürtnél vagy Perbeténél fog tartani, vagyis a hézagot kell majd az építőknek kitölteniük a körforgalommal. A látszólagos diszharmónia oka, hogy az út felújítását EU-forrásokból, míg a körforgalmat saját forrásaiból fedezi Nyitra megye. Különböző előkészületek és fázisok jellemezték a két beruházást. Végül majd egybeforr az, ami összetartozik.

Csenger Tibor megyei alelnök javaslatára a megyei utak kereszteződésében, Zsigárd község központjában fog megyei forrásokból megépülni körforgalom. Erről hoztunk hétfőn elvi határozatot. Azt követi majd a tervdokumentáció, a műszaki dokumentáció elkészítése és a költségvetés meghatározása. 
Itt és most le kell szögezni, hogy lezárult a zömében IROP forrásaiból épülő, Komárom és Gúta közötti megyei II. osztályú út teljes burkolat-felújításának közbeszerzése. Hamarosan elkezdődhet a munka kivitelezése. Kedvező hír, hogy az IROP irányító hatósága a minap eldöntötte, hogy a program megtámogatja az Érsekújvár és Gúta, valamint a Gúta és Vágsellye közötti megyei II.osztályú utak teljes burkolat-felújítását. Hamarosan kezdetét veheti a közbeszerzés, vagyis a kivitelező meghatározása. 2023-ban pedig a teljes burkolat-felújítás kivitelezése, mindkét esetben.  A felsorolt beruházások a Szövetség Nyitra Megyei Képviselőcsoportjának kezdeményezése által valósulhatnak majd meg.   

A megyei önkormányzatban döntöttünk a Leader társulások számára megítélt Nyitra megyei támogatások összegéről 2022-re. Az 1. Leader Forrásban 15 helyi akciócsoport számára lett megítélve összesen 375 ezer € forrás. A 2. Leader Forrásban 2 helyi akciócsoport számára lett megítélve összesen 55 ezer euró, közülük az egyik az Alsó-Garammente HACs, amely így 28 ezer eurónyi megyei forráshoz jutott. 

A megyei testület döntött feleslegessé vált megyei ingatlanok értékesítéséről. Mások mellett hamarosan elkezdődik két déli, jelképes ingatlan kínálati eljárása: Érsekújvárban, a vasútállomás előtti téren található épület, az egykori közgazdasági szakközépiskola épületének felkínálása, valamint Udvard központjában az egykori mezőgazdasági szakközépiskola épületegyüttesének felkínálása. Az érdeklődők kövessék figyelemmel a megye honlapján, www.unsk.sk  található hirdetéseket.

Az eddigi eredménytelen kezdeményezéseket követően, hétfőn a megyei testület végre zöld utat adott a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola számára, hogy 2023-tól a 15 évnél idősebb diákok számára is oktatást folytasson. Azonban 2023-tól erre az anyagi forrásokat immár nem a megye közvetítésével fogja megkapni, hanem az iskola székhelyéül szolgáló Hetény község közvetítésével.

A megyei képviselő-testület elfogadta Nyitra Megye Futballakadémiája tevékenységének stratégiáját és keretét. Az akadémia tevékenysége 2022. júliusában veszi kezdetét Nyitrán, Érsekújvárban, Párkányban, Léván, Vágsellyén, Tapolcsányban és Aranyosmaróton, a helyi futballklubok berkeiben. Az akadémia 2022. évi költségvetését a megyei testület 37. testületi ülésén fogadta el.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője
 

A fenti írás nem feltétlenül tükrözi a párt hivatalos álláspontját.