Két jó hír a gépkocsivezetőknek és a motorosoknak

Közlekedés

Az első: a Nyitra megye tulajdonában levő II / 509-es, Párkány és Bajcs közötti út teljes hosszában, 39 km hosszúságban történő burkolat-felújítása jövő héten hétfőn, azaz június 6-án elkezdődik. Mégpedig Párkányból Bajcs irányába. Nagyon ráfért erre az útra a teljes burkolat-felúíjtás, hiszen Nyitra megye területén a legrosszabb állapotban levő II. osztályú út. A felújítás költségeit az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) és Nyitra megye fedezi. Természetesen ez korlátozásokkal fog járni átmeneti ideig az egyes szakaszokon, emiatt a gépkocsivezetők és motorosok szíves elnézését kérjük.

A második jó hír.: az IROP pozsonyi irányító hatósága tegnap jóváhagyta a Komárom és Gúta közötti, II / 573 - es út teljes burkolat-felújításának közbeszerzését. Az út Nyitra megye tulajdonában van. Ezzel zöld utat kapott a burkolat-felújítás kivitelezése, amely ideális helyzetben hónapokon belül megkezdődhet és a két varos között, teljes hosszában megvalósul. Az előzőhöz hasonlóan ez esetben is a beruházás költségeit az IROP és Nyitra megye közösen fedezik.

Mivel nagy részben az Európai Unió finanszírozza a két jelzett út teljes burkolat-felújítását, az EU szabványának megfelelően fog a felújítás megvalósulni. Azaz, a régi és az új réteg közé acélsodronyt iktatnak, ami a vályúk kialakulását előzi meg vagy alaposan késlelteti. Fontos biztonsági szempont ez, főleg esős időben. Az út széleit, peremeit kiszélesítik, megerősítik és számos más biztonsági elemmel ellátják majd az útszakaszokat. Ezek miatt jóval drágább a kivitelezés attól, mint amikor a megye saját költségvetéséből újítja fel a megyei III. osztályú utakat. 

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője

2022.06.01.

A fenti írás nem feltétlenül tükrözi a párt hivatalos álláspontját.