Ülésezett a Szövetség Országos Tanácsa

OT-ülés

A Szövetség Országos Tanácsa ma jóváhagyta a párt jelöltlistáját és a választási programot. A sajtót Forró Krisztián pártelnök, Pandy Péter, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke és Mózes Szabolcs alelnök tájékoztatták. 

Az Országos Tanács által elfogadott politikai nyilatkozat: 

Üdvözöljük, hogy Szlovákiának, Ódor Lajos személyében, magyar nemzetiségű kormányfője lett. Ugyanakkor a kormányprogrammal kapcsolatban csalódásunknak adunk hangot, ugyanis teljesen megfeledkezett a magyar közösségről, és a nemzeti kisebbségekről általában, a programnyilatkozat semmilyen ilyen jellegű vállalást és célt nem tartalmaz. Ez is azt támasztja alá, hogy a felvidéki magyarságnak mindenképpen intézményes magyar képviseletre van szüksége mind a parlamentben, mind a következő kormányban – ahhoz, hogy közösségünk, valamint Dél-Szlovákia gyarapodjon és fejlődjön.

Felszólítjuk a kormányt és az egészségügyi minisztert, hogy átmeneti megbízatása miatt, választási és parlamenti felhatalmazás hiányában álljon el az egészségügyi intézményrendszer leépítését jelentő lépésektől. Ne szüntessenek meg egyetlen sürgősségi ügyeletet, illetve szülészetet sem, és ne minősítsenek le kórházi intézményeket!

Az utóbbi időben a magyar-szlovák határon keresztül áthaladó, megnövekedett migránsáradat megfékezésével kapcsolatban határozott lépéseket várunk el a kormánytól és a belügyminisztériumtól!

Egyben elutasítjuk a közös EU-s migránskvótákat és kiállunk a tagállamok saját döntési jogköre mellett ebben a kulcsfontosságú kérdésben.
Az előző kormányok hibás döntései miatt jelentősen csökkent a helyi és regionális önkormányzatok költségvetése. Ez egyértelműen a lakosoknak nyújtott közszolgáltatások minőségének csökkenéséhez vezet.

Felszólítjuk a kormányt arra, hogy adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat, hogy az önkormányzatok teljes hatékonysággal működhessenek és segíteni tudják a polgárok életét. Hiszen az energiaválság következtében fellépő áremelkedés egyre nagyobb terhet ró a lakosságra.

Tudomásul vesszük Zuzana Čaputová köztársasági elnök döntését azzal kapcsolatban, hogy nem indul a jövő évi államfőválasztáson. Függetlenül ettől megerősítjük, hogy a parlamenti választások után a Szövetség párt saját, magyar államfőjelöltet állít. A Szövetség párt erejét mutatja a mai OT-ülés konstruktív hangulata, valamint a párt listaállítása és választási programalkotása.

A Szövetség teljes, 150 jelöltből álló listával indul az előrehozott parlamenti választásokon, szeptember 30-án. A listát a párt Országos Tanácsa ellenszavazat nélkül fogadta el.

Jelöltjeink már bizonyítottak a megyei és helyi önkormányzatokban, az élet egyéb területein, regionálisan vagy helyi szinten ismert közéleti szereplők.

A célunk az, hogy a magyarságot, a többi nemzetiséget, minden jóakaratú állampolgárt és Dél- és Kelet-Szlovákia régióit képviseljük a szlovák parlamentben.
Aktívan hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy Szlovákia modern, a fiatalok számára vonzó, az időseket megbecsülő, a munkavállalókkal törődő, a vállalkozókat támogató, a keresztény hagyományokat tisztelő, toleráns, gyűlölködéstől mentes, élhető ország legyen. Ehhez kérjük a választók támogatását!

Együtt erősek vagyunk!

--

A sajtótájékoztatón a választási lista első 30 képviselőjelöltjét is ismertették:

 1. Forró Krisztián
 2. Pandy Péter
 3. Mózes Szabolcs
 4. Cziprusz Zoltán
 5. Pál Attila
 6. Orosz Örs
 7. Menyhárt József
 8. Jozef Želinský
 9. Viola Miklós
 10. Furik Csaba
 11. Nagy József
 12. Pálinkás Éva
 13. Agócs Gergely
 14. Nagy Dávid
 15. Szajkó Richárd
 16. Csenger Tibor
 17. Őry Péter
 18. Kašo Zoltán
 19. Bauer Ildikó
 20. Berényi József
 21. Bárdos Gyula
 22. Ervin Chomča
 23. Gergely Papp Adrianna
 24. Agócs Kőrösi Ildikó
 25. Andruskó Imre
 26. Tölgyesi Róbert
 27. Baranyay Zsolt
 28. Antal Zoltán
 29. Gyarmati Tihamér
 30. Iván Tamás

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián elmondta, hogy a lista végén, a 150. helyen  Gyimesi György lesz, előtte , a 149. helyen pedig Halász Béla.

2023.06.23.

(on)