Sikeres a templomfelújítási program

Sajtótájékoztató Dunaszerdahelyen

Közös sajtótájékoztatót tartott Dunaszerdahelyen a Szövetség a történelmi egyházak képviselőivel. A március 29-i sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország Kormánya segítségével a Felvidéken 101 templom kerül felújításra. A program 96, nagyrészt magyarlakta települést érint, amely során három egyház kapott támogatást: a római és görög-katolikus, református egyházak, valamint ezeken kívül egy zsidó felekezet megújulásához is hozzájárulnak.

A sajtótájékoztatót Kiss Róbert, Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke nyitotta meg, akinek tapasztalatai szerint a felvidéki templom-felújítások rendkívül jó hatással vannak a közösségekre, hiszen ahol munka van és eredmények, szívesebben csatlakoznak a vállalkozók is a munkálatokhoz és támogatják azokat, valamint a fiatal családokat is könnyebben szólítják meg ezáltal. Így szépen bővül az egyház tagjainak száma.

A sajtótájékoztató kiemelt vendége Soltész Miklós, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt, aki hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban javult a szlovák és magyar nemzet kapcsolata.

Soltész Miklós kiemelte: ebben a térségben egymásra vagyunk utalva, ezért is fontos az együttműködés erősítése. A magyar és a szlovák kormány az elmúlt évek során több közös beruházást is el tudott indítani, mint például a budapesti szlovák evangélikus központ felújítása, de a magyar kormány finanszírozásában megújult a békéscsabai evangélikus templom,  a nyíregyházi, vagy a Mátrában élő szlovákok templomai is megújulva szolgálják az ott élő közösségeket.

Az államtitkár kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy az együtt élő nemzetek erősítsék egymást, ennek fényében a magyarországi szlovákság támogatása is hatszorosára nőtt az elmúlt tizenkét év alatt.

Emellett természetesen kiemelt jelentősége van a gömöri, a csallóközi, vagy akár ipolysági templomok felújításának is, amelyek leggyakrabban többségében magyar közösségeket szolgálnak, de egyidejűleg szolgálják a térségben élő szlovák egyházközösségeket is.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke rávilágított, hogy gazdasági szempontból is hasznos a templom-felújítási program, hiszen munkát ad a környéken élő mesterembereknek, valamint hangsúlyozta, hogy a templomok és iskolák, amik Magyarország segítségével épülnek és újulnak meg a Felvidéken,  közösségünk megmaradását szolgálják. (Forrás: ma7.sk/Tóth Tünde)