A megyei fenntartású galántai műszaki szakközépiskolában fogadják az első ukrajnai menekülteket

Galántai sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató a Nagyszombat megye fenntartásával működő galántai műszaki szakközépiskolában ma megnyílt – a megyében elsőként – az ukrajnai háborúból menekülőket fogadó központból. A helyszínről Berényi József megyei alelnök, Forró Krisztián (a Szövetség elnöke) tájékoztattak, a helyszínen voltak további megyei képviselők, Agócs Gergely, Biró László és Pék László is.

Berényi József elmondta, hogy a nap folyamán 51 menekült érkezik Galántára, elsősorban édesanyák a gyermekeikkel. Nagyszombat megye kezdőtőkéként 15 ezer eurót szabadított fel erre a célra.

A megyei alelnök köszönetét fejezte ki az iskola alkalmazottainak is, és szólt arról is, hogy újabb megyei központ létrehozása van folyamatban, erre valószínűleg Dunaszerdahelyen kerül majd sor.

Forró Krisztián az önkormányzatok segítségének fontosságát hangsúlyozta, akik a kormányszervekkel ellentétben hatékonyan és rugalmasan reagálnak a történésekre. „A megyék és az önkormányzatok ismét aktívan és gyorsan reagáltak az eseményekre. Ezt tapasztaltam a keleti határnál tett utam során és itt is” – mondta a Szövetség elnöke, aki az önkormányzatok mellett köszönetét fejezte ki az önkénteseknek is, akik szintén óriási segítséget nyújtanak a háború súlyos következményeinek enyhítésére. (on)