Megalakult a Szövetség Nőtagozata

A Szövetség Nőtagozata

Megtartotta első közgyűlését a Szövetség Nőtagozata. Március 17-én a Szövetség pártban aktívan politizáló nők Pozsonyban üléseztek, megválasztották a tagozat elnökségét, akik saját soraikból megválasztották Gergely Papp Adriannát elnöknek, Bauer Ildikót és Sárközy Irént alelnöknek.

A Szövetség platformjaiban politizáló nők még tavaly novemberben egyeztek meg abban, hogy a párton belül nőtagozatot hoznak létre, ezzel segítve a Szövetség munkáját.

Az ülés elején Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: akkor lesz erős a Szövetség, ha az országos szint után helyi és regionális szinten is megalakul a Szövetség, ennek a folyamatnak egyik fontos része a Nőtagozat megalakulása is.

A közgyűlést köszöntötte Bauer Edit volt Európai Parlamenti képviselő, a Femine Fortis alapító elnöke. Kiemelte: a nők szerepe a politikában indokolt, hiszen más nézőpontból közelítik meg a problémákat. Sokáig hitte, hogy a kisebbségi politikában a férfiak empatikusabbak, de sajnos nem ez a tapasztalata. Ki kell építeni a bizalmat, mivel Bauer Edit azt tapasztalja, hogy ennek híján vagyunk.

Bíró Rozália, az RMDSZ Nőtagozatának elnöke is köszöntötte a politizáló nőket. Elmondta, sajnos még mindig sokan úgy vélik, hogy a politika férfiaknak való műfaj. Mára elérték, hogy az RMDSZ-en belül jelentős költségvetési tételt kapnak, a mai napig sokan gondolják, hogy a férfiak húzzák a szekeret és a nők a mosolygó arcok a pártban. A 2014-es megalakulás óta már elérték, hogy sokkal több a női polgármester és alpolgármester, mint korábban volt.

Doris Pack, az Európai Néppárt nőtagozatának elnöke üdvözletét is átadta Bíró Rozália. Az üzenet az volt, amit az RMDSZ Nőtagozatának alakuló ülésén is mondott: annyi lesz a tiétek, amennyit el tudtok venni. De ezt békésen kell tenni.

Juhász Hajnalka, a KDNP nőtagozatának vezetője online kapcsolódott be a kongresszusba, kiemelte, hogy az első képviselőnő Európában 1920-ban Magyarországon volt, Slachta Margit, akit sajnos minden diktatúra üldözött, pedig azt mondták róla, hogy ő az egyetlen férfi a parlamentben.

Juhász Hajnalka szerint a Kárpát-medencében szükség van az összefogásra, és ezt a nőkön keresztül lehet elérni. Margaret Thatcher gondolatát idézte, aki szerint, ha azt akarjuk, hogy valamiről beszéljenek, bízzuk a férfiakra, ha azt, hogy megoldódjon, bízzuk a nőkre.

Bocskor Andrea kárpátaljai származású Fidesz-KDNP-s EP képviselő is online kapcsolódott be az ülésbe. Köszönetet mondott a Kárpát-medencei magyarságnak a segítségért, ám sajnálatos módon Európa még érdemben nem segített Ukrajnának, segélyek szintjén szem – mondta a képviselő. Bocskor Andrea szerint mindenkinek megvan a szerepe, a férfiaknak és a nőknek is, de ezt mindenkinek el kell fogadnia. Kiemelte, amikor Novák Katalint megválasztották, beszédében azt mondta: a nők a békét akarják megnyerni, nem a háborút, Bocskor Andrea úgy véli, a nők ennek szellemében politizálnak.

A köszöntők után a jelenlévő tagok elfogadták a tagozat szervezési-működési szabályzatát, melynek köszönhetően a Nőtagozat nevet fogadták el a küldöttek, majd megválasztották az elnökséget. Az elnökség tíztagú, a szabályzat szerint 5 tagot az MKP, 3-at a Most-Híd, 2-t az Összefogás-platform jelölt. Az elnökség tagjai: Gergely Papp Adrianna, Szvorák Zsuzsa, Bögi Pathó Melinda, Szűcs Zsuzsa, Fallanga Wurster Olívia, Sárközy Irén, Vitkó Andrea, Pásztor Rita, Bauer Ildikó és Voda Zsófia.

Az elnökség megválasztotta saját soraiból Gergely Papp Adriannát elnöknek, Bauer Ildikót és Sárközy Irént pedig alelnöknek. A Nőtagozat határozatba foglalta, hogy a Kárpátalját sújtó háború elől menekülőknek segítséget nyújt.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott, a tagozat célja a nők bevonása a közéletbe. Szeretnének minél több nőszervezettel együttműködni, annak érdekében, hogy a családokat és a nőket érintő problémákra megoldást találjanak. (NT/Felvidék.ma)