A Magyar Szövetség Országos Kongresszusának politikai nyilatkozata

Pat

A Szövetség 2023.  december 9-én Paton tartotta országos kongresszusát. A küldöttek névcseréről is döntöttek, a párt Magyar Szövetségként folytatja politikai tevékenységét.

A kongresszus politikai nyilatkozata:

Választási eredmény 

A Szövetség párt az első országos megmérettetése során 130 183 szavazatot kapott, ami sajnos nem volt elég az 5 százalékos bejutási küszöb átlépéséhez. Ez a 4,38 százalékos eredmény viszont azt bizonyítja, hogy az etnikai alapú politizálásra igény van, és mi ezt folytatni fogjuk, mint az egyetlen magyar politikai tömörülés. 
A kongresszuson megszüntettük a platformokat és a párt elfogadott egy új alapszabályzatot is, így a Magyar Szövetség szerkezeti szempontból is egységessé vált. 

2022 őszén regionális szinten sikeresek tudtunk lenni, viszont nekünk, Szlovákiában élő magyar közösségnek a regionális képviselőkön kívül, szükségünk van országos és európai szintű képviseletre is, hogy részt vehessünk a törvényalkotásban és az ország irányításában is. 

Jövőre a Magyar Szövetség két nagyon fontos országos választás előtt áll, a köztársaságielnök-választás és az európai parlamenti választások - pártunk mindkét választáson saját jelölteket indít. 

Kormány és kormányprogram

Csalódással vettük tudomásul az új kormány programját. A kabinet semmilyen vállalást nem tett a kisebbségi jogok terén, így nem számol a korábbi kormányok programjában szereplő kisebbségi törvény megalkotásával és a Kisebbségi Hivatal felállításával sem. A magyar közösség megmaradása és fejlődése szempontjából kiemelten fontos az anyanyelvi oktatás és a kultúra fejlesztése, a kormányprogram ezeken a területeken sem tartalmaz semmilyen vállalást. A Kisebbségi Kulturális Alappal kapcsolatban elvárjuk, hogy a kormány az előrevetített minisztériumi-politikai beavatkozás helyett a kisebbségi közösségek választott képviselőinek súlyát erősítse! A magyarság számának és arányának folyamatos csökkenése mutatja, hogy közösségünk számára kevés a status quo, aktív jogbővítésre van szükségünk. 

A kormány továbbra sem számol a magyarlakta vidék infrastruktúrájának fejlesztésével. Folytatódik a drága északi autópályák építése, az R2-es és az R7-es vakvágányon marad, ahogy a déli vasúti fejlesztések is. A magyar közösség és Dél-Szlovákia újra parlamenti képviselet nélkül maradt. Mi továbbra is a felvidéki magyarokat és Szlovákia déli régiót fogjuk képviselni. 

Az új kormánytól elvárjuk, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás politikai befolyásoktól mentes legyen! 

Önkormányzatok, lakosság és vállalkozások

Dél-Szlovákiában pártunknak van a legtöbb polgármestere, ezért számunkra kiemelten fontos az önkormányzatok védelme is, amelyeket az elmúlt években a kormány nem támogatott elegendően és mindig új kihívások elé állított. 

-    Elvárjuk, hogy a kormány mielőbb fizesse ki az önkormányzatoknak a kért 500 millió eurót, amely arra szükséges, hogy továbbra is a megszokott minőségben tudják biztosítani a lakosság számára a szolgáltatásokat. 

-    Elvárjuk, hogy a kormány mielőbb kompenzálja a lakosságnak, vállalkozásoknak és az  önkormányzatoknak az energiaárak 2023-as növekedését.

-    Elvárjuk, hogy a nyelvhasználati törvény által előírt kötelezettségekhez a kormány az érintett önkormányzatoknak forrást is biztosítson. 

A nemzetközi konfliktusok árnyékában 

Izrael palesztinok által lakott területein véres háború zajlik. Elfogadhatatlan, hogy a Hamász és palesztinok mellett megszervezett nyugat-európai tüntetéseken antiszemita, zsidóellenes jelszavak is megjelentek. Elutasítjuk ezt a jelenséget. 

Az orosz-ukrán háború új fázisába ért. Most dől el, képes-e az euroatlanti világ tovább finanszírozni Ukrajna működését és magát az ukrán hadsereget. Az elhúzódó konfliktus nem Ukrajnának kedvez. Ahhoz, hogy Ukrajna ne omoljon teljesen össze, mihamarabbi béketárgyalásokra van szükség nemzetközi részvétellel.