Lesz-e sport Szlovákiában a járvány után?

Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Szövetség párt. Forró Krisztián elnök sikeres és neves sportvezetők társaságában (a fényképen balról jobbra: Horváth Zoltán, Szőllősy Péter, Orosz Csaba és Ferencz László) foglalta össze az él- és tömegsport járvány alatti helyzetét, rámutatva a nehézségekre, a sok esetben indokolatlanul szigorú megkötésekre, összehasonlítva a környező országok helyzetével.

Kijelenthető, hogy az immár több, mint két éve tartó járvány a sportra is rányomta a bélyegét. Sokan fordultak el a sporttól és nagyon nehéz lesz visszaszoktatni rá főleg a fiatal nemzedéket. Sarkosan fogalmazva az élsport akár egy teljes generációt is „elveszíthet”.

A ma kezdődő, közös, szlovák–magyar rendezésű férfi kézilabda Eb kapcsán is – ami komoly közös sportdiplomáciai siker és az együttműködés, együttgondolkodás kiváló eszköze – vannak komoly eltérések. Amíg Magyarországon a kellő óvintézkedések betartása mellett megtelhet akár egy 22 ezres aréna is, nálunk csupán az összkapacitás 25 százaléka engedélyezett (szurkolás mellett).

A rövidtávú javaslat az él- és tömegsport, és az amatőr csapatsportolási lehetőségek olyan szintű engedélyezése, a sportlétesítmények, tornatermek megnyitása úgy, mint a környező országokban. A hosszú távú javaslat pedig a sportfinanszírozás növelése, az adórendszer átalakítása például a magyar TAO-támogatás mintájára, továbbá a korábbi csúcssportolók, sportvezetői és edzői járadék jellegű támogatásának életpálya-modell szintű bevezetése.

Valamint a diákság, a fiatalok intenzívebb testmozgásra ösztönzése a testnevelésre szánt kötelező iskolai óraszám növelése által.

Hiszen tudjuk: ép testben, ép lélek. (kr)