Hogyan segítsünk az egekbe szökő energiaárak miatt bajba jutott embereknek?

Sajtótájékoztató

Hogyan segítsünk az egekbe szökő energiaárak miatt bajba jutott embereknek? A Szövetség úgy látja, a kormány tétlenkedik, ezért kidolgoztak egy „intézkedéscsomagot”, amelyet Forró Krisztián elnök, Sólymos László (OT-elnök) és Mózes Szabolcs (alelnök) a mai pozsonyi sajtótájékoztatójukon mutattak be.

Forró Krisztián ismertette a számszerű helyzetet, miszerint az élelmiszerárak egy év alatt 8,1%-kal emelkedtek. Ennél is drasztikusabban, 12,6%-kal növekedett a rezsiköltség a megnövekedett energiaárak miatt.

A pártelnök rámutatott, hogy nem lehet azzal magyarázni a helyzetet, hogy az világjelenség, ugyanis a V4 országai közül Szlovákiában a legalacsonyabb a gazdasági növekedés.
Az energiaárak miatti többletkiadást sokan nem is tudják kifizetni, közéjük tartoznak az alacsony jövedelemmel bíró nyugdíjasok és alkalmazottak, de sok vállalkozó is megoldhatatlan akadályba ütközött.

A Szövetség javaslatának részleteit Sólymos László ismertette. Meggyőződése, hogy a segítségnek célirányosnak kell lennie, azaz, a rászorultakat kell támogatni.

Javasolják:

  1. A leginkább sújtott személyeknek térítsék meg az energiaárak növekedése miatti pluszköltséget.
  2. A mikro- és kisvállalkozóknak segítséget jelentene, ha a költségeik kétszeresét írhatnák le kiadásként.
  3. Az állam hozzon létre egy kompenzációs alapot is, amelyekből támogatást igényelhetnének a gazdaságilag elmaradott régiókban működő bajba jutott vállalkozások.

Mózes Szabolcs a kormány felelősségére mutatott rá, kijelentve, hogy az illetékes minisztereknek nem kifogást, hanem megoldást kell találniuk a problémákra – mégpedig azonnal! (on)