A FUEN Magyar Közösségek Munkacsoportjának Nyilatkozata 

FUEN

Minden magyar érdeke az erős nemzeti európai parlamenti képviselet!

Az erős magyar jelenlét az Európai Parlamentben minden magyar közösség számára előnyös  és fontos. A közép-kelet-európai államok uniós csatlakozása óta a Fidesz-KDNP gyakorlata,  hogy listáján befutó helyet biztosít egy kárpátaljai és egy délvidéki jelöltnek, példátlan  lehetőséget teremtett a közös, összmagyar érdekképviselet számára. A nemzeti együttműködésnek természetes része az erdélyi és a felvidéki magyarság EP-jelenléte. Sajnos,  az utóbbi öt évben ez nem teljesedhetett ki, 2019-ben a felvidéki magyarok képviselet nélkül  maradtak. Mindazonáltal az elmúlt mandátumban sikerült az EU napirendjére helyezni a  kisebbségi kérdést, és bár az Európai Bizottság álságos módon elutasította kisebbségvédelmi szabályok megalkotását, küzdelmünket megújult erővel folytatjuk. 

Az európai kisebbségvédelmi törekvések kezdeményezői és vezetői egyértelműen a határon  túli magyarok. Céljuk európai kisebbségvédelmi normák megteremtése, amelyek ötvenmillió  európai anyanyelvét és kultúráját védik. Ezt a munkát helyettük senki nem fogja elvégezni. Az  elmúlt években fontos eredményeket jegyeztünk: a Minority SafePack kisebbségvédelmi  kezdeményezést és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta uniós jogrendbe  emelését szorgalmazó jelentéseket nagyarányú európai parlamenti többség támogatta. 
A nemzeti ügyért elkötelezett magyar képviselők támogatásával az Európai Parlamentben  lehetőség volt a külhoni magyarokat érő jogsérelmek tematizálására, közösségeink  helyzetének bemutatására. Képviselőink mindvégig kiálltak Magyarország mellett az  anyaországot ért támadások és alaptalan vádak esetén. Képviselőinkre fontos feladat hárul az uniós bővítési folyamatban a magyar kisebbségi közösségek érdekeinek képviseletében. 

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) keretében működő Magyar Közösségek  Munkacsoport tagszervezeteiként meggyőződésünk: az összmagyarság érdeke minél több a  nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő  mandátumszerzése. 

Arra kérjük a világban élő szavazati joggal rendelkező magyar közösségeket, a júniusi európai  parlamenti választásokon támogassák szavazatukkal a magyar nemzeti érdekképviseletet! Az  erdélyi és a felvidéki magyarság számára az önerőből való bejutás a tét – a képviselői helyek  megőrzése az RMDSZ, illetve az öt éve elvesztett mandátumok visszaszerzése a Magyar  Szövetség esetében. A nem uniós tagállamban élő, de magyar állampolgársággal rendelkező polgárok részt vehetnek a magyarországi EP-választáson, szavazatuk fontos és értékes a  külhoni magyar közösségek ügye iránt elkötelezett nemzeti oldal számára.  

Legyen erős magyar nemzeti képviselet Európában!

2024. május 16. 

Kelemen Hunor 
az RMDSZ elnöke

Brenzovics László 
a KMKSZ elnöke és a Magyar Közösségek Munkacsoport vezetője

Berényi József 
a Magyar Szövetség országos elnökségének tagja és EP-listavezetője

Kovács Elvira 
a VMSZ elnökségének tagja és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében működő néppárti frakció elnöke

Andócsi János  
a HMDK alelnöke

Orban Dusan 
az MMÖNK elnöke

Vincze Loránt 
a FUEN elnöke