Forró Krisztián a ta3-on: Ha nincs magyar képviselet, nem fejlődnek a déli régiók

ta3

A ta3 hétfő esti "szupervitának" nevezett választási műsorának vendégei Milan Majerský (KDH), Andrej Danko (SNS), Veronika Remišová (OĽANO), Milan Krajniak (Sme rodina) és Forró Krisztián (Szövetség) voltak.

A parlamentbe jutásra esélyes pártok képviselőinek vitájába kapott meghívást Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke a ta3 stúdiójába.

A szlovák-magyar határ lezárása nem jó válasz a migrációs válságra

A "szupervitának" nevezett választási csörtében a politikusok több aktuális kérdést tárgyaltak ki, elsőként az illegális migráció volt a téma. A kérdéskör kapcsán Forró Krisztián leszögezte, a szlovák-magyar határ lezárása nem jó megoldás. A világjárvány ideján megtapasztalhattuk, hogy egy ilyen lépés mennyire megnehezíti a határ mentén élő családok életét, sok esetben elvágva őket a rokonaiktól, vagy éppen a munkájuktól.

Forró aláhúzta, a migrációs krízis eredményes kezeléséhez európai összefogásra lenne szükség, a tagállamoknak szolidárisnak kellene lennie az illegális bevándorlás frontvonalában lévő, külső schengeni határokkal rendelkező országokkal.

A Szövetség elnöke hozzátette, a migrációs válság is jól mutatja, a déli és a keleti régiókra csak akkor figyel a kormány, amikor már tűzoltásra van szükség. Míg a Szövetség már nyár elején konkrét megoldásokat javasolt, addig a több párt csak a kampányban vetette fel az illegális bevándorlás kérdését - hangsúlyozta Forró.

Andrej Danko szerint az illegális migráció feltartóztatására a visegrádi négyek együttműködésére és egy stabil szlovák kormányra van szükség. Milan Majerský hangsúlyozta, Magyarország déli határának további megerősítésére lenne szükség, hogy az illegális migránsok ne jussanak el a szlovák határra. A külső schengeni határok megerősítéséhez Forró Krisztiánhoz hasonlóan a KDH politikusa is az Európai Unió határozottabb fellépését sürgette. Milan Krajniak szigorúbb ellenőrzést vezetne be a szlovák-magyar határátkelőkön, ahogy hangsúlyozta, védeni kell a déli határunkat. Veronika Remišová azt emelte ki, hogy azok a pártok, amelyek a leghangosabban "kiabálnak" a migráció kapcsán, a parlamentben megakadályozták a probléma kezelését.

Segíteni kell az elhanyagolt régiókat

A Szövetség elnöke hangsúlyozta, olyan projekteket kell kidolgozni, amely segíti a központi kormányok által eddig elhanyagolt régiókat. Kézzelfogható segítséget nyújt az ott élő embereknek, a vállalkozóknak.

Forró fontosnak nevezte a komoly válsággal küzdő egészségügy megerősítését. A pártelnök a források bevonása kapcsán felvetette az extraprofitot felhalmozó cégekre kivetett különadó bevezetését. Forró hozzátette, a korábbiaknál hatékonyabban kell az uniós forrásokat.

Az egészségügy témakörében hosszabban is kifejtette álláspontját a Szövetség elnöke.

Forró hangsúlyozta, megyei szinten a Szövetség több olyan program elindítását kezdeményezte, amelyek segítik a kritikus helyzetben lévő régiókban az orvosi praxisok megőrzését.

Az orvoshiány megoldása kapcsán a Szövetség azt javasolja, hogy a hazai orvosképzésben részt vevő medikusok a diploma megszerzése után legalább öt évig kötelezően Szlovákiában maradjanak. Egy ilyen intézkedés néhány év után már érzékelhető változást eredményezne - hangsúlyozta Forró.

A Szövetség a stabilitás garanciája

A vita záró blokkjában a politikusok pártjaik legfőbb prioritásait emelték ki. Forró aláhúzta, a Szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a déli és keleti régiókban élők boldogulását. Hangsúlyozta, ezekről a térségekről a kormányok rendre megfeledkeznek, ha nincs a parlamentben magyar képviselet.

A pártelnök a szlovák politikát uraló kaotikus viszonyok kapcsán hangsúlyozta, a Szövetség, ahogy a megyékben azt már bizonyította, az országos politikában is a kiszámíthatóság és a stabilitás garanciája lesz. Amit este megígérünk, az másnap is érvényes - szögezte le a pártelnök.

Forró hangsúlyozta, egyedül a Szövetségnek van reális esélye a parlamentbe jutásra. A pártelnök aláhúzta, ha a Most-Híd és Simon Zsolték az emberek érdekeit szeretnék képviselni, és látják, hogy nincs esélyük, akkor szólítsák fel választóikat arra, hogy szeptember 30-án a Szövetséget támogassák.

Forró Krisztián megszólalása végén magyar nyelven buzdította a választókat, hogy most szombaton a Szövetség listájára szavazzanak. (forrás: ma7.sk, kolek)