Forró Krisztián: A jelölésem nem rólam, hanem a közösségünkről szól

Forró Krisztián és Bárdos Gyula

Forró Krisztián köztársaságielnök-jelöltként az induláshoz szükséges támogatás kétszeresét, azaz 30 ezer aláírást gyűjtött. A Magyar Szövetség elnöke Bárdos Gyulával, a petíciós bizottság elnökével a szlovák parlament épülete előtt sajtótájékoztatót tartottak, majd leadták az aláírásokat.

Forró Krisztián emlékeztetett arra, hogy Bárdos Gyula személyében az első magyar köztársaságielnök-jelöltet is üdvözölheti a sajtótájékoztatón. Mint mondta, Bárdos 2014-ben történt indulása, eredménye ma is példamutató. 

Kép
Sajtótájékoztató

Az államfőjelölt megköszönte mindenkinek, aki aláírásával támogatta az indulását. „A jelölésem nem rólam, hanem a közösségünkről szól” – hangsúlyozta Forró. Valószínűsítette, hogy a választás ismét két fordulóban dől majd el, az első körben szerinte a közösségünk erejét tudjuk megmutatni, ez mutatja majd azt is, milyen súlyunk lesz a második fordulóban.

Kép
Aláírások leadása

Forró szerint a választás kiváló alkalom és lehetőség azon témák felelevenítésére, amelyek közösségünket foglalkoztatják. Konkrét példaként említette a kettős állampolgárságot, a régiók gazdasági fejlesztése közötti eltéréseket, és a kollektív bűnösség elvét, amelyre hivatkozva napjainkban is történtek földelkobzások.
Forró rámutatott, hogy Szlovákia fejlődéséhez az szükséges, hogy abban mindenki – nemzetiségre való tekintet nélkül – jól érezze magát. 

Kép
Aláírások leadása

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kizárta annak a lehetőségét, hogy visszalépjen a köztársaságielnök-jelöltségből.

* * *

Az aláírások leadása után Forró Krisztián és Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos Robert Fico miniszterelnökkel és Martina Šimkovičová kulturális miniszterrel tárgyalt a kormányhivatalban. (on-fma)

A mai találkozó során Martina Šimkovičová kulturális miniszter megerősítette, hogy nem kerül sor a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap összevonására és ígéretet kaptunk, hogy az alapok önállóan és hatékonyabban fognak a jövőben működni. Az átalakítási folyamatokban részt vesznek a nemzetiségi közösségek képviselői és a kisebbségi kormánybiztos is. 

Robert Fico miniszterelnökkel való tárgyalás során jeleztük igényünket a kisebbségi jogállásáról szóló törvény megalkotása iránt. A miniszterelnök egyetértett a nemzeti kisebbségeket érintő joganyag kodifikálásának szükségességével és ennek előkészítésével megbízta Horony Ákos kisebbségi kormánybiztost. 

2024.01.26.