Forró és Gyimesi: Ukrajna nem teljesíti az EU-tagság feltételeit

Sajtótájékoztató

Ma a Magyar Szövetség pozsonyi székházában Forró Krisztián elnök és Gyimesi György alelnök tartottak sajtótájékoztatót Ukrajna EU-csatlakozási szándékával kapcsolatban.

Forró Krisztián szerint jogos Ukrajna azon igyekezete, hogy részese legyen az Európai Uniónak, ugyanakkor ez feltételekhez kötött. Így volt ez Szlovákia esetében is, akkor az MKP fontos szerepet játszott az integrációs folyamatban. „Több ország vár az EU-tagságra, az egyenlő bánásmód elvét várjuk el” – mondta a pártelnök.

A feltételek teljesítése Ukrajnán áll, az eddigi tapasztalatok szerint erre még idő kell. Emlékeztetett arra, hogy őt három évre kitiltották Ukrajnából anélkül, hogy szóltak volna erről. A nemzeti közösségek jogi helyzetének biztosítása terén is hiányosságok vannak. Mint mondta, a Magyar Szövetség kapcsolatban áll kárpátaljai nemzettársaival, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviseletében Brenzovics László is részt vett a felvidéki párt szombaton tartott kongresszusán, aki a napokban a kárpátaljai megyekórház támogatása ügyében kért segítséget. Forró Krisztián tájékoztatott arról, hogy ennek részlete a Magyar Szövetség honlapján is olvasható, arra kért mindenkit, akinek módjában áll, segítsen.

Gyimesi György konkrét okok sokaságát sorakoztatta fel, amelyek az Ukrajnával történő EU-csatlakozási folyamat elindítása ellen szólnak. Ukrajna az államcsőd szélén áll, a külföldi támogatások nélkül már csődöt is mondott volna. A termőföld ráadásul már nem ukrán kézen van, az oda kerülő EU-források akár máshová is kerülhetnek – figyelmeztetett Gyimesi. Nemcsak gazdasági, hanem biztonságpolitikai szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen a Lisszaboni Szerződésben van egy védelmi záradék, amely alapján az EU-ország megtámadása esetén a többi tagország is bekerülhetne a katonai konfliktusba. Ukrajnában pedig háború van, nem egyértelmű a Krím státusza, és az ukrán–orosz határvonal sem. Ezeket a kérdéseket csak béketárgyalásokkal lehet lezárni, mondta a Magyar Szövetség alelnöke. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának sokkal többet segítene a béke az üres gesztusoknál és a fegyvereknél. (on, Felvidék.ma)