Azonnali segítségre van szüksége az önkormányzatoknak!

Sajtótájékoztató

A kormány kivérezteti az önkormányzatokat - hangzott el a Szövetség szerdai pozsonyi sajtótájékotatóján.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta, az önkormányzatok az elmúlt két évben bebizonyították, hogy képesek megbirkózni a kihívásokkal - legyen szó a pandémiáról vagy a menekültválságról. Mindezt azonban saját erőből tették, a kormány érzékelhető támogatása nélkül - emlékeztetett Forró.

A Szövetség párt a régiókat képviseli, mintegy 300 polgármestere van, közülük többekkel egyeztetett a sajtótájékoztatót megelőzően a párt vezetése.

Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek az önkormányzatok kiadásai, ami miatt kénytelenek voltak visszafogni a beruházásokat. Ennek következtében a pályázati forrásokat kénytelenek visszautalni, elmaradnak a fejlesztések. Mostanra azonban a helyzet még súlyosabbá vált, ami már sok esetben az önkormányzatok által fenntartott intézmények bezárásával fenyeget - húzta alá Forró.

Állítsanak fel árplafont az önkormányzatok megsegítésére!

Korábban javasolta a Szövetség, hogy a jövedéki adót csökkentsék az üzemanyagok esetében, illetve vigyék lejjebb az energiaárakba beépített ÁFÁ-t. Háromszorosára emelkedett az energia ára, ez azt jelenti, hogy az adókból háromszoros bevételhez jut a központi kormány, de azt nem juttatja vissza a települési önkormányzatokhoz. Ezen változtatni kell. A Szövetség újabb javaslattal is él: állítsanak fel árplafont, a különbözetet az előző évhez térítse meg az állam az önkormányzatoknak. Központilag lenne meghatározva, milyen árakon számlázhatnának az egyes szolgáltatók az önkormányzatoknak - tette hozzá Forró.

Az építési és a területrendezési törvény szűkíti az önkormányzatok jogköreit

Mózes Szabolcs alelnök hangsúlyozta, az építési és területrendezési törvény elfogadása szűkíti az önkormányzatok jogköreit. Mózes szerint mindez szembe megy a polgárok akaratával. A Szövetség ezért levéllel fordul az államfőhöz, amihez csatlakoznak a Szövetség polgármesterei. 

Sikeres volt a Szövetség fellépése: megmarad a besztercebányai kerületi bíróság

Agócs Attila, Fülek polgármestere elmondta, a szerdán elfogadott bírósági reform megőrzi a besztercebányai kerületi bíróságot. Ez jó hír a régióban élő embereknek - pozitív fejlemény, amihez hozzájárult a Szövetség által indított petíció sikere is. Ha a reform nem ment volna át, nem lehetne lehívni az uniós forrásokat - hangsúlyozta Agócs. (Tudósítás: Kolek Zsolt, ma7.sk)